Trend Már jövőre jöhetnek a robotaxik Németországba

Már jövőre jöhetnek a robotaxik Németországba

autopro.hu/P.B. | 2021.09.10 04:20

Már jövőre jöhetnek a robotaxik Németországba

Fotó: Intel Newsroom

Már a jövő évben megjelenhetnek a német utakon az első autonóm autók. A Mobileye és a Sixt hétüléses járművekben kívánják bevezetni a technológiát az országban, ám kezdetben még mindig korlátozott önvezetésről lehet csak szó, és csak egy adott régióban.

Hirdetés

Újabb fontos bejelentés hangzott el a Müncheni Autószalonon: az autóbérléssel foglalkozó Sixt, és az Intel alá tartozó Mobileye közösen autonóm járműveket, robotaxikat hoznak Európába, Németországba. Egyelőre csak egy adott régióban tesztelhetik a technológiát – stílszerűen a bejelentés helyszínén, Münchenben és az agglomerációjában (a Großraum München nevű német régióban) mutatkozhatnak be az autók.

A próbaüzem kezdetén az autók negyedik szintű önvezető autók lesznek - vagyis a rendszer véglegesen átveszi a vezetést, de az autóban még mindig lesz egy sofőr, aki szükség esetén beavatkozik.

Kínából jön hozzá az autó

A Mobileye és a Sixt a kínai Nio hétüléses autójával fogja végezni a tesztet. Az autót nagymértékben átalakították a Mobileye technológiával: a jármű kapott lidar érzékelőket, számos kamerával szerelték fel, valamint radarérzékelők kerültek az első és a hátsó lökhárító mögött.

A leendő ügyfelek az Intel Moovit és a Sixt alkalmazás segítségével vehetik igénybe a szolgáltatást. A Robotaxi appot integrálják a Sixt „One” mobilitási platformjába, amely egyesíti az olyan szolgáltatásokat, mint az autókölcsönzés, az autómegosztás és az autó-előfizetés.

Az első évben korlátozottan vehető igénybe a szolgáltatás, de az autó engedélyeztetése már zajlik az illetékes hatóságoknál. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az utasok számára mennyibe kerül majd a szolgáltatás, de a Sixt és a Mobileye szerint gazdaságilag megéri majd igénybe venni azt – írja az Automobilwoche.

Az első fecske

A Sixt és a Mobileye által üzemeltetett robotaxi lesz az első jármű, amely kihasználja az új autonóm vezetési törvény előnyeit Németországban. A törvény július végén lépett hatályba, és megengedőbb jogi környezetet biztosít az önvezető funkciókkal ellátott autóknak.

Ahogyan arról az autopro.hu beszámolt, Hamburgban a Moia nevű fuvarmegosztó is szeretne autonóm autókat használni. A Ford és a Volkswagen által támogatott startup, az Argo AI már készen áll az általa módosított elektromos VW furgonok tesztelésére, azonban ezen járművek élesben való megjelenésére 2025-ig várni kell.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken.

Kiemelt Partnereink