Trend Már fejlesztés alatt a bőr alá ültethető egészségügyi szenzor

Már fejlesztés alatt a bőr alá ültethető egészségügyi szenzor

autopro.hu/D.Á. | 2021.05.28 06:20

Már fejlesztés alatt a bőr alá ültethető egészségügyi szenzor

Fotó: Pexels

A világ legkisebb, emberi bőr alá ültethető szenzorát fejleszti a Columbia Egyetem. Az eszköz vezeték nélküli, ultrahanggal lehet tölteni és kommunikálni vele, mérete mikroszkopikus. A cél a jelenlegi nagyobb, számos alkatrészt igénylő egészségügyi szenzorok leváltása.

Hirdetés

Az emberekbe ültetett, különböző egészségügyi adatokat rögzítő szenzorok általában nagyok, több alkatrészből állnak és külső áramforrásra van szükségük. A Columbia Egyetemen ezek kiváltására egy mindössze 0,1 köbmilliméter helyet igénylő egységet fejlesztettek ki, amely vezeték nélküli, ultrahangos töltésre és adatátvitelre képes. Az egy darabból álló, apró chip megalkotásakor a cél a határok kitolása volt. A projekt vezetője, Ken Shepard villamos- és orvosbiológiai mérnök professzor szerint munkájuk forradalmasíthatja a miniatűr beültethető orvosi eszközök fejlesztését.

Egy chip, számos lehetőség

A felhasznált egylapkás rendszer (System-on-a-Chip) lényege, hogy egy chipre szerelve található meg az eszköz minden működési egysége. A felhasznált chip egy tajvani gyártó terméke, amit a Columbia nanotechnológiás részlegén és a City University of New York egyetemen alakítottak át. A fém-oxid félvezető tranzisztor fölé beépítettek egy piezoelektromos átalakítólapkát, amely az ultrahanghullámokat elektromos jelekké alakítja és viszont, ezzel egyúttal az áramellátást is biztosítja. Az ultrahang használata azért volt indokolt, mert fontos volt, hogy az eszköz injekciós tűvel bejuttatható méretű legyen, a kívánatos rádióhullámok hullámhossza pedig túl nagy lett volna a chip méretéhez képest. A jelenlegi verzió testhőmérséklet mérésére használható, további funkciók fejlesztés alatt állnak — áll a Machine Design írásában.

Kiemelt Partnereink