Trend Magyarország is fellép az Euro 7 ellen

Magyarország is fellép az Euro 7 ellen

autopro.hu/V.M. | 2023.05.23 07:20

Magyarország is fellép az Euro 7 ellen

Fotó: Pixabay

Összesen nyolc európai uniós tagország, köztük Magyarország összefogva próbálja elérni, hogy a még csak tervezettként létező Euro 7-es károsanyag-kibocsátási előírásokon enyhítsenek életbe léptetésük előtt, rámutatva, hogy jelen formájában az elvárások túlzóak lennének.

Hirdetés

Az Euro 7 2025-től szigorítaná tovább az új gépjárművekre vonatkozó kibocsátási előírásokat. A szén-dioxid vagy például a nitrogén-oxidok mellett, első alkalommal, a szabályozás a fékkopás és az abroncskopás generálta emisszióra is kiterjedne.

A tervezet egyes pontjai ellen fellépő országok sorát, Franciaország, Olaszország, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország alkotják, melyek most közös levélben fordultak a többi tagországhoz.

A Reuters tulajdonába került levélben az aláírók azt mondják, hogy a szabálytervezet egyes részeit teljesen el kellene távolítani. „Ellenzünk bármilyen, személyautókra és furgonokra vonatkozó új kipufogóvégi emissziós normát (beleértve az új tesztelési elvárásokat és az új kibocsátási korlátokat)” – írták.

Inkább elektrifikálni kellene

Az aláírók érvelése szerint az új előírások arra kényszerítenék a gyártókat, hogy a belső égésű technológiába fektessenek, miközben a pénznek jobb helye lenne a kibocsátásmentes járművek fejlesztésében. Az Európai Bizottság szerint ugyanakkor az új szabályokra szükség van annak érdekében, hogy kevesebb kerüljön a levegőbe az egészségkárosító anyagokból. Ezenkívül a Bizottság szerint a dízelbotrányt okozóhoz hasonló csalások megelőzése érdekében is szükségesek a változtatások.

A terveket a tagállamokon kívül maga a járműipar is többször kritikával illette. Az Iveco vezére például egyenesen „ostobaságnak” nevezte azokat, amelyek szerinte az európai politikai rendszer diszfunkcionális működésének bizonyítékai.

A cseh Škoda arra figyelmeztetett, hogy mostani formájában az Euro 7 munkahelyek megszüntetésére és egyes modellek kivezetésére kényszerítené.

Halasztást is kérnek

A szabályozás ellen levelükben fellépő nyolc ország nem csupán az Euro 7 tartalmát változtatná meg, hanem a bevezetést is elhalasztanák.

A nyolc ország együttesen elég ellenszavazattal rendelkezne ahhoz, hogy megakadályozzák az Euro 7 elfogadását annak mostani formájában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink