Trend Lítium-szílícium akksikat állítana elő a szlovák akkugyártó

Lítium-szílícium akksikat állítana elő a szlovák akkugyártó

autopro.hu/P.B. | 2021.08.30 08:23

Lítium-szílícium akksikat állítana elő a szlovák akkugyártó

Fotó: Twitter/discover_ev

A szlovákiai akkumulátorspecialista, az InoBat bejelentette együttműködését a Group14 Technologies céggel, mely egy amerikai lítium-szilícium akkumulátorokat gyártó cég. A partnerek azt állítják, hogy testreszabható, nagy energiájú akkumulátorokat gyártanak autóipari alkalmazásokhoz a Group14 szabadalmaztatott anódjának felhasználásával.

Hirdetés

Az InoBat közleménye szerint a cég felismerte a nagy energiájú akkumulátorok iránti keresletet, és azt is, hogy a szilícium-alapú anódanyagok „drámaian nagyobb” energiasűrűséget biztosítanak térfogatonként, mint a hagyományos lítiumion-alapú akkumulátorok. Itt jön képbe a Group14, mely évente 120 tonnát tud előállítani szabadalmaztatott anódtechnológiájából, az SCC55TM-ből.

A hagyományosan a szórakoztatóelektronikai piacokat kiszolgáló vállalat ezentúl az elektromos autókhoz is gyárt alkatrészeket.

Nagy tervek az InoBat részéről

Az InoBat elektromos akkumulátorokat gyárt különböző cellaformátumokban, például tasakban vagy hengeres formában, és állítása szerint gyorsabb fejlesztési ütemtervvel rendelkezik, mint az iparági norma. Ez egy 2020 októberében bejelentett módszernek köszönhető, amely egyesíti a mesterséges intelligenciát (MI) és a nagy áteresztőképességű (HTP) technológiát. Ezután az MI alkalmazásával az InoBat célja, hogy megtalálja a legígéretesebb sejtkémiát az adott ügyfél alkalmazásához.

Ebben lehet segítségére a szlovák cégnek a Group14 szabadalma, amiről viszont sok részletet nem tudni. A cég állítása szerint az SCC55 ötven százalékkal jobb energiasűrűséget biztosít, mint a hagyományos lítiumionos akkuk.

Az Inobat azt is elmondta, hogy egy 100 megawattórás gyártósor építésén dolgozik Vendrődben, egy volt TV-gyár helyén. 2024-től a vállalat a tervek szerint 10 gigawattórás kapacitással rendelkező gyárat épít – írja az electrive.com.

A szlovák vállalat ügyfelei között van a Mia 2.0 gyártásán dolgozó Fox, illetve a cseh autóbuszgyártó, a SOR is.

Kiemelt Partnereink