Trend Lítium-kitermelésbe kezd a Mol

Lítium-kitermelésbe kezd a Mol

MTI | 2023.09.01 16:23

Lítium-kitermelésbe kezd a Mol

Fotó: Rock Tech Lithium Inc.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a 73. bányásznap országos központi ünnepségén Kardoskúton elmondta, hogy az ország nyersanyagkincsét ki kell termelni és fel kell használni, így a hazai bányászat a jövőben is kulcsfontosságú lesz

Hirdetés

Az államtitkár köszönetet mondott a bányásztársadalomnak, hogy a tavalyi, energiaválságos évben sem volt ellátási probléma Magyarországon. A jelenlegi téli időszakra is elkezdődött a felkészülés, a gáztározók máris 90 százalékos töltöttségi szinten vannak - jegyezte meg.

Steiner Attila szerint az ünnepség helyszíne, Kardoskút példája jól mutatja a bányászat örök szükségességét: itt kezdetben, az 1950-es évek végén kőolaj- és gáztermelés folyt, majd átálltak a gáztárolásra, most pedig hidrogéntárolást végeznek.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, sokszor temették már Magyarországon a bányászatot, de a kételkedőknek a jövőben sem lesz igazuk. Megemlítette a Mátraalján és Bükkalján lévő, mintegy négymilliárd tonnányi lignitvagyont, amely az ország határain belül van, hozzáférhető, kitermelhető és nem csak energetikai célokra használható fel. Megjegyezte, a gépjárműipart is a lítiumhoz való hozzáférés határozza ma már meg.

Az egykor kohászként dolgozó államtitkár örömét fejezte ki, hogy a szakma nem öregszik el, folytatódik a szakemberképzés.

Lesz magyar lítium

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a térségben, Pusztaföldváron jövőre próba lítium-kitermelést indítanak, vannak olyan hazai kutak ugyanis, amelyekben olyan a koncentráció, hogy érdemes lehet megpróbálni a mélyvízből történő leválasztásos technológia alkalmazását. Külszíni fejtésre nem lesz lehetőség, ez a technika tűnik csak járhatónak Európában - jegyezte meg.

Megemlítette a geotermikus program folytatását is, így szavai szerint évtizedekre meghatározható a szénhidrogén bányászat jövője, amelyben Magyarországnak - támogató uniós politika mellett - vezető ipari szerepe lehet - jelentette ki.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke kifejtette, nagy változások zajlanak az energiaiparban, tavaly a szénfelhasználás globálisan csúcsokat döntött, miközben a kitermelés az Egyesült Államokban 16, Európában 24 százalékkal csökkent.

„Napelemekhez, elektromos autókhoz ásványokat kell kitermelni, a lítium ára 238, a kobalté 135 százalékkal nőtt, és a kereslet a becslések szerint 2050-ig meghússzorozódik” - tette hozzá. Véleménye szerint a kitermeléshez befektetésekre és kiszámított jogszabályi környezetre van szükség.

Az ünnepségen miniszteri és szakszervezeti elismeréseket, valamint a „Kiváló Bányász” címet is átadták.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink