Trend Leáll a Cruise autonóm kisbuszának gyártása

Leáll a Cruise autonóm kisbuszának gyártása

autopro.hu/V.M. | 2023.11.08 06:17

Leáll a Cruise autonóm kisbuszának gyártása

Fotó: Cruise News

A General Motors közölte, hogy le fogja állítani az autonóm Cruise Origin kisbusz gyártását. A döntést nemsokkal megelőzőleg a Cruise egy balesetet követően felhagyott a robotaxik vezető nélküli üzemeltetésével.

Hirdetés

A Honda, a GM és annak önvezető autós cége, a Cruise együttműködésében fejlesztett Cruise Origin detroiti gyártásának leállításáról elsőként a Forbes számolt be. A lap szerint a Cruise vezetője, Kyle Vogt a dolgozókhoz szólva elmondta, hogy eddig több száz Origint gyártottak, ami „több mint elég” mostanra, mikor a tevékenységeik újboli kiterjesztésére készülnek.

A Reuters megkeresésére a GM szóvivője megerősítette a gyártás leállítását, hozzátéve, hogy: „Hiszünk abban, hogy az autonóm járművek át fogják formálni azt ahogy az emberek utaznak, és az Origin egy fontos eleme az autonóm járművekig vezető útnak.”

Az Origin gyártásának leállását megelőzően a Cruise úgy határozott, hogy az Egyesült Államok több városában is működő robotaxijait ezentúl csak biztonsági sofőrök jelenlétében fogja üzemeltetni.

E döntést megelőzően a Cruise egyik vezető nélküli önvezető autója áthajtott egy már elgázolt gyalogoson, ami után Kaliforniában felfüggesztették a cég azon engedélyét, ami lehetővé tette számára, hogy járműveit biztonsági sofőr nélkül is az utakra engedje, egyúttal a járműveket a közösségre veszélyesnek nyilvánították.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) a Cruise önvezető autóit biztonsági aggályok miatt kettő nyomozás keretében is vizsgálja.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink