Trend Lazíthat a kibocsátási előírásokon az EU

Lazíthat a kibocsátási előírásokon az EU

autopro.hu/V.M. | 2023.11.10 11:21

Lazíthat a kibocsátási előírásokon az EU

Fotó: Pixabay

A tagállami miniszterek után az Európai Parlament képviselői is az Euro 7 követelményeinek lazításáról döntöttek. Az új személyautókra és haszonjárművekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási előírások egy részét az eredetileg tervezetthez képest lazábbra szabnák és később léptetnék életbe.

Hirdetés

Az Európai Bizottság tavaly mutatta be terveit az Euro 7-ről, ami szerint az új gépkocsiknak a jövőben a mainál is szigorúbb emissziós követelményeknek kellene megfelelniük. Magas költségvonzatuk miatt a terveket mind az autóipar, mind egyes uniós tagállamok hevesen kritizálták, és idén szeptemberben a tagállami miniszterek a tervezett előírások könnyítéséről állapodtak meg.

Most az Európai Parlament képviselői is megállapodtak egy kevésbé ambiciózus tervezettről. E szerint a személyautókra vonatkozó, Bizottság által javasolt nitrogén-oxid-, szilárdrészecske- és szén-monoxid-kibocsátási limiteken nem változtatnának, ugyanakkor a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek nitrogén-oxid-kibocsátási korlátozásán kisebb mértékben szigorítanának.

Ezenkívül az új kibocsátási korlátok életbe lépését elhalasztanák. Az autók esetében a Bizottság által felvázolt 2025 helyett három évvel azután aktiválódnának a limitek, hogy minden kapcsolódó másodlagos szabályozást megszavaztak.

Vegyes fogadtatás

A Reuters beszámolója szerint a Parlament állásfoglalását Olaszország, az Euro 7 lazításáért küzdő tagállamok egyikének iparügyi minisztere, Adolfo Urso üdvözölte, és azt mondta: „A józan ész győzedelmeskedik az ideológia felett.”

Az Euro 7 lazításáért lobbizó ACEA, az európai autógyártók érdekképviseleti szerve szerint a Parlament által tervezett előírásoknak megfelelés még mindig túl nagy erőforrásokat kötne le az autógyártóknál, akiknek a belső égésű technológia fejlesztése mellett az elektrifikációba is fektetniük kell.

Az Euro 7 végső változatáról a miniszterek alkotta Tanács, az Európai Parlament és a Bizottság közti tárgyalások során fog döntés születni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink