Trend Külön utat építene az önvezető autóknak Michigan

Külön utat építene az önvezető autóknak Michigan

autopro.hu/P.B. | 2020.08.18 12:22

Külön utat építene az önvezető autóknak Michigan

Fotó: Ford Media Center

Michigan állam Ann Arbor és Detroit között építené meg az állam első önvezetésre alkalmas útját. Az ilyen út egy teljesen új változata lesz az útépítésnek, és a szenzorok játsszák majd benne a főszerepet. Az első képek alapján nem egy külön útról, hanem egy-egy sávról lehet szó egy autópályán.

Hirdetés

Az autonóm járművek igazán széles körben való elterjedésének és alkalmazásának egyik komoly feltétele a megfelelő úthálózat kiépítése, hiszen ami a tesztpályákon működik, az a valóságban nem feltétlen, ráadásul minél több szenzorral találkozik egy önvezető autó, annál biztonságosabb lesz a technológia, hiszen annál több a visszajelzés.

Éppen ezért komoly lépésnek számít az a bejelentés, mely szerint Michigan állam a Cavnue céggel kooperálva kiépítené az első önvezetésre alkalmas útszakaszt Detroit környékén. A Cavnue többek között együttműködik a BMW-vel, a Forddal, a GM-el, a Toyotával és a Hondával, valamint számos kisebb amerikai startuppal is.

Az önvezetésre alkalmas szakasz valójában nem egy teljesen új út, hanem a meglévő I-94-es autópálya egy elkülönített része lesz nagyjából 64 kilométeren, és a Michigan Connected Corridor nevet kapja majd.

Új terület az útépítésben

Az utat minden irányban rengeteg szenzorral látják majd el, ezekhez kapcsolódhatnak az autonóm járművek. A The Drive című lap megjegyzi, hogy az építkezés és az üzemeltetés számos kihívással jár majd, többek között ilyen a kiberbiztonság is.

Michigan egyelőre az építkezés első fázisát tervezi beindítani, ami minimum kétéves időszak lesz. Az első fázis valójában a tervezés, hiszen szinte nulla korábbi tapasztalat alapján kell az építkezést véghez vinni.

Egyelőre még tippelni is korai lenne arra, mikor helyezhetik üzembe az új utat, azonban az önvezető technológia fejlődésének szempontjából az is nagy lépés, hogy komolyan ilyen utat terveznek.

Kiemelt Partnereink