Trend Komoly előrelépés jöhet a dinamikus vezeték nélküli töltésben

Komoly előrelépés jöhet a dinamikus vezeték nélküli töltésben

autopro.hu/B.A. | 2020.07.08 10:18

Komoly előrelépés jöhet a dinamikus vezeték nélküli töltésben

Fotó: Electreon

Az ElectReon - a dinamikus vezetéknélküli töltési technológia izraeli specialistája - 50 millió dollár tőkét von be, hogy tovább fejlődhessen és új terveit kivitelezhesse. Ezzel akár egy 30 kilométeres utat is kialakíthatnak.

Hirdetés

2019 óta figyelemmel kísérhető a cég első demó projektje Svédországban, Gotland szigetén. A kísérleti berendezés magában foglal egy 1,6 kilométer hosszú tesztszakaszt és egy 40 tonnás elektromos teherautót, amelyet öt darab 20 kilowattos vezeték nélküli modullal szereltek fel.

A járművet a vezeték nélküli töltési szakaszon keresztül teljesen fel lehet tölteni vagy akár újratölteni, amely lehetővé teszi, hogy ezáltal csak egy szimbolikus jelentőségű akkumulátorral legyen felszerelve.

Egy harminc kilométeres út a jövő terve

A közeli tervek között szerepel, hogy 2020 végéig megkezdjék Tel-Avivban, Izraelben és Svédországban a demó projekteket. Ezt követően az alaptőke felhasználásával felgyorsítanák a nagyobb kereskedelmi projekteket, valamint új piacokra is terjeszkednének – mint például Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Kaliforniában, Indiában és Latin-Amerikában -, ahol jelenleg további projekteket dolgoznak ki.

A kereskedelmi projekt magában foglal egy 10 kilométeres utat Tel-Avivban a tömegközlekedés és más kereskedelmi felhasználók számára, illetve egy 25-30 kilométer hosszú utat Svédországban a nehéz tehergépkocsik számára.

A dinamikus vezeték nélküli töltést felhasználhatják buszok, nehéz tehergépkocsik, taxik, könnyű teherautók, kisteherautók és önvezető járművek is. Az ElectReon listáján viszont nem szerepelnek személygépkocsik, ami arra utal, hogy nem magánszemélyek a projekt elsődleges célpontjai – számol be az Insideevs.

Kiemelt Partnereink