Trend Komoly akku-újrahasznosítás indult Finnországban

Komoly akku-újrahasznosítás indult Finnországban

autopro.hu/D.Á. | 2023.04.27 08:23

Komoly akku-újrahasznosítás indult Finnországban

Fotó: Pixabay

A finn Fortum vállalat bejelentette, hogy megkezdte a nyersanyagok kinyerését az úgy nevezett „fekete anyagból”, amely ledarált, használt akkumulátorokat jelent, amelyeket elektromos autókból selejteztek le.

Hirdetés

A fekete anyag nevű darálék az akkumulátorok összetételétől függően lítiumot, kobaltot és nikkelt is tartalmazhat, amelyeket kinyerve új akkumulátorok készíthetők. Többek között a Tesla, a Volkswagen és a Stellantis is komoly erőfeszítéseket tesz ezen nyersanyagok beszerzésének felgyorsítására, miközben az Európai Unió szigorítja előírásait az újrahasznosítást illetően.

A Fortum mintegy 27 millió eurót fektetett be az Európában egyedülálló új létesítménybe, amely Finnország délnyugati részén, Harjavalta városában található. A vállalat szerint a lítiumion akkumulátorok fekete anyagából a nyersanyagtartalom 95 százalékát ki tudják nyerni, amelyből aztán újra autóakkumulátorok készülnek. Tero Hollander, a cég akkumulátorokért felelős vezetője elmondta, ők az elsők az ilyen újrahasznosító-üzemek terén, és időbe fog telni, mire lesz konkurenciájuk.

Az újrahasznosításé a jövő

A MarketsandMarkets kutatócég szerint az akkumulátor-újrahasznosítás piaca a 2022-es 6,5 milliárd dollárról 35,1 milliárdra fog nőni 2031-re. Az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok ára esett idén a két évig tartó tetőzés után. A Fortum úgy kalkulál, hogy a kereslet ki fog lőni hosszú távon. Hollander szerint nagy szükség van akkumulátoranyagokra, de Európa ezekből nagyon keveset gyárt.

Számos európai vállalat tervez hasonló üzemeket létesíteni. A Fortum európai konkurense a Northvolt, amely szintén fekete anyagból kinyert nyersanyagokkal akar foglalkozni, és már fejleszti leendő létesítményét Svédországban. A belga központú Umicore 2026-ig tervez megépíteni egy üzemet, a német BASF pedig egy akkumulátorgyárat épít Kelet-Németországban, ahol újrahasznosítást is fognak végezni – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink