Trend Kizöldíti a háztartásokat a BMW

Kizöldíti a háztartásokat a BMW

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.05.21 12:21

Kizöldíti a háztartásokat a BMW

Fotó: Bosch Media Service

A kaliforniai fölgáz- és elektromosenergia-szolgáltató, a Pacific Gas and Electric Company (PG&E), és a BMW Észak-Amerika jelenleg a V2X (vehicle-to-everything) kommunikációs technológia tesztelésén dolgoznak. Az együttműködés célja, hogy a V2X technológia megoldásokat nyújtson az elektromos hálózat növekvő igényeinek ellensúlyozására.

Hirdetés

A V2X technológia lehetővé tenné a megbízhatóbb energiaellátást az elektromos fogyasztók számára, a megújuló energia felhasználásának maximalizálását, és hogy az ügyfelek szükség esetén járműveiket otthoni áramforrásként használják.

A tesztelés nemcsak a V2X technológia fejlesztése céljából zajlik a PG&E San Ramon-i Alkalmazott Technológiai Szolgáltatások (ATS) laboratóriumában, hanem az elektromos járművek hálózati erőforrásként való felhasználásának lehetőségeit is vizsgálja.

Zöldebbé válnak a háztartások

A tesztelés a 2015-ös ChargeForward intelligens töltési programra épül. A program a BMW elektromosjármű-tulajdonosok számára, akik egyben PG&E ügyfelek is, kínál megoldásokat a járműtöltés megújuló energia rendelkezésre állásához igazítása érdekében az elektromos hálózat fenntarthatóbbá tételéért.

Az új kísérleti projekt azt vizsgálja, hogy egy háztartás hogyan maximalizálhatja a megújuló energia felhasználását az elektromos jármű akkumulátorában tárolt megújuló energia és a hálózatról biztosított megújuló energia kombinált használatával. A koncepció szerint az elektromos járművek akkumulátora akkor töltődik fel, amikor a megújuló energia aránya a legnagyobb a hálózatban, majd a nap folyamán lemerül, hogy fedezze a háztartás energiafogyasztását.

Az eredmények azt mutatják, hogy a háztartással összekapcsolt elektromos járművek kétszer annyi megújuló energiát képesek biztosítani, mint amennyit egy háztartás máskülönben egy nap alatt felhasználna. Így végső soron a lakosok nagyobb mértékben támaszkodhatnak a zöldenergiára.

Biztatóak az eddigi eredmények

A V2X tesztelésre összpontosító partnerség a ChargeForward program sikerének közvetlen eredménye. A nyolc éve zajló, jelenleg a harmadik kísérleti fázisban lévő program keretében a BMW és a PG&E elsőként ösztönzi az ügyfeleket anyagilag a megújuló energia maximális kihasználására az elektromos járművek töltési időpontjának optimalizálása által. A program minden észak- és közép-kaliforniai BMW akkumulátoros és plug-in elektromos járművezető számára elérhető, amennyiben a PG&E lakossági villamosenergia-szolgáltató ügyfelei.

A tavalyi év során kiderült, hogy a töltés megújuló energiához való igazításával a BMW-tulajok hozzájárultak ahhoz, hogy a hálózat több tiszta energiát termeljen. 2022-ben Kaliforniában a BMW elektromos járművei 2,25 millió kilométert tettek meg száz százalékban megújuló energiával.

A BMW és a PG&E 2026 márciusáig meghosszabbították az intelligens töltés tesztelésén alapuló partnerségüket. Az együttműködés következő szakaszában folytatódik a V2X járművek, különösen a jármű-hálózat technológia (V2G) tesztelése a BMW Csoport kaliforniai technológiai központjában.

A BMW egy V2X járművekből álló mindennapos használatra alkalmas tesztflotta kifejlesztésére készül, amely hálózati erőforrásként szolgál majd a megújuló energia integrálásához és a hálózat kiegyensúlyozásához - írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink