Trend Kivezetné a dízel teherautókat Kalifornia

Kivezetné a dízel teherautókat Kalifornia

autopro.hu/V.M. | 2023.05.03 09:19

Kivezetné a dízel teherautókat Kalifornia

Fotó: Daimler Global Media Site

Kalifornia állam levegőügyi hatósága megszavazta azt a tervezetet, amely megtiltja a belső égésű motorral szerelt új teherautók értékesítését 2036-tól kezdődően. Az államban korábban a benzines személyautókra vonatkozó hasonló szabályozást is elfogadtak.

Hirdetés

A California Air Resources Board (CARB) által megszavazott tervezet szerint 2036-tól nem lehet többé dízelüzemű új teherautókat és furgonokat forgalomba helyezni az államban, továbbá 2045-re a nagyobb tehergépkocsi-flottáknak emissziómentes járművekből kell állniuk.

Kaliforniában még 2020-ban elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely az OEM-eket az elektromos teherautók helyi eladásokon belüli arányának növelésére kötelezi.

A most megszavazott, de még szövetségi szintű jóváhagyásra váró szabályozás fokozatos, és szegmensenként eltérő ütemű elektrifikációt ír elő. Például a futárszolgálatok, a postai szolgáltatók és az állami szervek 2024-től csak kibocsátásmentes tehergépjárműveket vásárolhatnak, bár a hagyományos hajtású járműveiket életidejük végéig üzemben tarthatják.

A rövid és közepes távolságokon szállító tehergépkocsiknak – tekintettel a forgalmas utak mellett lakók egészségére – 2035-re zéró kibocsátásúnak kell lenniük.

Sokat ígérő változások

A CARB számításai szerint a flottaüzemeltetők 2050-ig 48 milliárd eurót spórolhatnak a működési költségeken. Emellett az emberek egészségére is jó hatással lesz a szabályozás: ebből kifolyólag közel 27 milliárd dollár megtakarítást vetítenek előre.

Ahogy arra az electrive.com is felhívja a figyelmet, a Kaliforniában most zöld utat kapott szabályozást hat másik amerikai állam is át kívánja venni a szövetségi engedélyezés után. Ehhez hasonlóan a benzines új személyautók eladásának 2035-től tiltását is számos állam tekinti követendő példának.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink