Trend Kiszűri a csalókat a Tesla

Kiszűri a csalókat a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2022.11.28 13:17

Kiszűri a csalókat a Tesla

Fotó: Tesla

Nem túl okos és biztonságos gyakorlat kicselezni a Tesla Autopilot rendszerét, ezzel „teljesen önvezetővé” téve az autókat. Úgy tűnik, a Tesla megtalálta a módját a trükközés kivédésének.

Hirdetés

Az Autopilot és a Full Self-Driving (FSD) béta használatához a Tesla megköveteli, hogy a vezetők a kormányon tartsák a kezüket. Az autók azonban nincsenek felszerelve a kormányon lévő kezek észlelésére, csak a nyomatékot érzékelik – így a felelőtlen autósok ki tudták játszani a rendszert.

Az amerikai közlekedési hatóságnak, vagyis az NHTSA-nak is be kellett avatkoznia, és be kellett tiltania azokat az eszközöket, amelyeket egyértelműen erre a célra hoztak forgalomba. Az egyik ilyen „Autopilot hatástalanító eszközt” telefontartóként is megpróbálták forgalmazni, de ismét kivonták a forgalomból.

Most a Tesla közvetlenül szoftveren keresztül próbálja megoldani a problémát – írja az Electrek. A gyártó mostantól képes észlelni az Autopilotot hatástalanító eszközöket, és ha észleli azok valamelyikét, kikapcsolja a funkciót.

Szoftveres megoldás

A Tesla önvezető technológiája még béta állapotban van, és már csak ezért is kétségtelenül veszélyes, ha a járművezetők nem figyelnek oda vezetés közben. Ezért a Tesla megpróbálja megtalálni a módját annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a sofőrök valóban a kormányra teszik a kezüket, és készen állnak arra, hogy bármikor átvegyék az irányítást.

A gyártó egyrészt egyre gyakrabban használja a kabin felé néző kameráját a vezető figyelmének figyelésére, és köztudott, hogy figyelmeztetést küld a vezetőnek, ha a tekintetük nem az úton van. Emellett most szoftveres megoldást is találtak a nem odavaló eszközök kiszúrására is, ennek fejlesztése még zajlik – jegyzi meg az Electrek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink