Trend Kétirányú töltés tesztelésébe kezd a Honda

Kétirányú töltés tesztelésébe kezd a Honda

autopro.hu/V.M. | 2022.01.31 12:20

Kétirányú töltés tesztelésébe kezd a Honda

Honda e egy Honda Power Manager egységhez csatlakoztatva | Fotó: Honda European Media Newsroom

A Honda Svájcban, egy konzorciummal együttműködésben fogja tesztelni az elektromos autók kétirányú, azaz a hálózatba áramot visszatáplálni képes töltési technológiáját. Az egyedülállónak minősülő projekt során a Honda járműveit egy autómegosztó flotta részeként fogják használni.

Hirdetés

Az együttműködés keretében a japán autógyártó 50 darab Honda e elektromos autót ad át svájci Mobility autómegosztó cégnek. Ezek a járművek a beépített kétirányú töltési technológiájuknak (vehicle-to-grid – V2G) köszönhetően képesek lesznek energiát visszatáplálni az elektromos hálózatba, mikor nem használják őket. A visszatápláláshoz a hálózatoldali csatlakozást összesen 35, Svájc különböző pontjain elhelyezett Honda Power Manager egység fogja biztosítani.

A svájci lesz az első alkalom, hogy az európai COMBO-CCS, vagyis kombinált töltőrendszer kétirányú töltési funkcióval, nagyszámú járművel lesz tesztelve. Jelenleg a Honda e az egyetlen olyan, CCS rendszert használó e-autó az európai piacon, ami gyárilag képes kétirányú töltésre.

A Honda e maximálisan 20 kilowatt teljesítménnyel képes áramot visszatáplálni a hálózatba, azzal segítve annak stabilizálását a csúcsidőszakokban. A kétirányú töltés azonban nem csak az elektromos hálózat stabilitásának biztosítására alkalmas, ugyanis általa a hálózat fejlesztésének áramfogyasztás növekedésével párhuzamosan jelentkező igénye is csökkenthető.

A svájci energiaügyi minisztérium által támogatott projekt során a Honda egy felhőplatform segítségével fog adatokat gyűjteni a járművek kétirányú töltéséről, illetve arról, hogy az hogyan befolyásolja a járművek használatát. A projekt demonstrációs szakasza 2022 szeptemberétől egészen 2023 végéig fog tartani.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink