Trend Keményen fellépnének az ittas vezetés ellen

Keményen fellépnének az ittas vezetés ellen

autopro.hu/V.M. | 2022.09.22 06:23

Keményen fellépnének az ittas vezetés ellen

Fotó: Pixabay

Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) azt javasolja, hogy minden új járművet lássanak el olyan rendszerrel, ami méri a vezető véralkoholszintjét, és szükség esetén megakadályozza a jármű beindítását.

Hirdetés

Amennyiben a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) a javaslatot elfogadja, csökkenhetne az alkoholos befolyásoltsághoz kötődő közlekedési balesetek száma, melyek az Egyesült Államokban a közúti halálesetek egyik vezető okának számítanak.

Az utak biztonságosabbá tételére most különösen nagy szükség van, azzal ugyanis, hogy az emberek a járványvédelmi lezárások után visszaültek a volán mögé, 2021-ben 43 ezer amerikai vesztette életet az utakon, ami az elmúlt tizenhat év legmagasabb száma.

Ezenfelül a legfrissebb, 2020-as adatok szerint az évben 11.654 amerikai vesztette életet ittas vezetés okozta balesetben, ami az összes közlekedési haláleset harmada volt akkor.

Még odébb a gyakorlati eredmények

A NTSB nem hozhat rendelkezéseket, csupán javaslatokkal szolgálhat más hatóságoknak. A szervezet reméli, hogy nyomást gyakorolhat az NHTSA-ra, amit már 2012 óta kér olyan technológiák vizsgálatára, melyekkel mérhető a véralkoholszint. Tavaly aztán az amerikai kongresszus felszólította a szervezetet, hogy három éven belül tegye kötelezővé ilyen technológiák alkalmazását.

Az NHTSA azonban eddig nem sietett lépéseket tenni, annak ellenére, hogy tizenhat autógyártóval közösen még 2008-ban felállított egy csoportot az olyan technológiák fejlesztésére, melyeknek az ittas vezetők észlelése a feladata. A The Detroit News cikke szerint az együttműködés felkérésére egy svéd cég olyan technológián dolgozik, ami a kilélegzett levegőt vizsgálja anélkül, hogy a vezetőnek a készülékbe kellene fújnia. Egy másik cég fényalapú megoldást fejleszt, ami az ujjak megvilágításával méri a véralkoholszintet. Ezek 2024-re és 2025-re állhatnak készen, amit egy-két évvel követhet a technológiák autókban megjelenése.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink