Trend Itt a megoldás az eldobott szájmaszkok újrahasznosítására!

Itt a megoldás az eldobott szájmaszkok újrahasznosítására!

autopro.hu/V.M. | 2021.07.07 15:18

Itt a megoldás az eldobott szájmaszkok újrahasznosítására!

Fotó: General Motors

A szaúd-arábiai Sabic vegyipari vállalat, a német a Fraunhofer Környezet-, Biztonsági és Energiatechnológiai Intézet UMSICHT, valamint az amerikai Procter & Gamble (P&G) együtt tesztelték az egyszer használatos arcmaszkok zárt rendszerű, azaz hulladékmentes újrahasznosítását.

Hirdetés

A projekt keretében a P&G összegyűjtötte a használt szájmaszkokat, amiket korábban dolgozóinak és a látogatóknak adott a német gyártási és fejlesztési létesítményeiben. A maszkokat aztán a Fraunhofer egy dedikált, pirolízist, azaz hőbontást alkalmazó tesztüzemében dolgozták fel.

„A rendszerünkben a maszkokat először automatikusan felaprítottuk, majd termokémiai úton pirolízis olajjá konvertáltuk” – mondta el Alexander Hofmann, a Fraunhofer UMSICHT újrahasznosítás-menedzsment részlegének vezetője.

A pirolízis során a műanyagot magas nyomás és hőmérséklet alatt molekulákra bontják. A folyamat során a kis mennyiségben jelenlévő szennyezőanyagok, illetve kórokozók, mint például a koronavírus is, megsemmisülnek. Az eljárással az új-gyártásúval megegyező minőségű alapanyag állítható elő, ami akár egészségügyi eszközökhöz is felhasználható.

A kinyert pirolízis olajból a Sabic polipropilént állított elő, amit a P&G azután nemszőtt textília gyártására használt fel.

Tovább folyik a kutatás

Azt, hogy egy hasonló újrahasznosítási rendszer milyen más műanyag termékeknél lehet megvalósítható, jelenleg a Fraunhofer vállalat egy másik, körkörös műanyagipari kutatásokra specializálódott intézete vizsgálja.

A helytelenül kidobott maszkok a koronavírus-járvány kitörése óta problémát jelentenek. A Plasteurope.com cikke szerint vállalatok már például az Egyesült Királyságban és Franciaországban is újrahasznosítási kezdeményezésekkel álltak elő 2020 végén.

Kiemelt Partnereink