Trend Innovatív megoldások az Audi sikerének hátterében

Innovatív megoldások az Audi sikerének hátterében

autopro.hu/H.J. | 2020.07.27 10:46

Innovatív megoldások az Audi sikerének hátterében

Fotó: Audi Media Center

A műszaki fejlesztési tevékenység az Audi egyik húzóágazata. Ahogy a vállalat is jellemzi: ahol „A haladás technikája” valósággá válik. Évek óta egyre több újítással érkezik a vállalat, ezzel Németország egyik vezető, innovatív megoldásokat kínáló vállalatává válva. Íme, a vállalat sikerének a kulcsa.

Hirdetés

Pontosan ötven évvel ezelőtt indult útjára Ingolstadtban a műszaki fejlesztési részleg. A komplexum azóta folyamatosan bővült, mostanáig pedig közel 10 ezer technikus és mérnök fordult meg a németországi gyár kutatási és fejlesztési részlegén. Az ingolstadti üzem mellett a neckarsulmi, a győri, a pekingi és a san josé chiapai telephelyek mérnökei alkotják a márka innovációs magját, nekik köszönhető az Audi technológiai fejlődésének felfelé ívelő pályája.

Rengeteg új műszaki megoldás évente

2019-ben több mint 1200 szabadalmi bejelentést nyújtott be a vállalat. A szabadalmak tárgya és fókusza a társadalmi igényeknek megfelelően folyamatos változásban van. A korábbi években a fő hangsúlyt az alváz, a hagyományos motortechnológia és a sebességváltó területén felmerülő ötletekre és találmányokra helyezték. A lista tetején napjainkban a digitalizálás és az elektromos mobilitás állnak. A márka jelenleg világszerte közel 23 ezer egyedi szabadalmat tudhat magáénak.

Elektromos hajtás a szabadalmak középpontjában

Míg sok márka vásárolja az elektromos hajtástechnológiát, addig az Audi a legtöbb esetben saját fejlesztésű technológiát alkalmaz. Németországban a vállalat rendelkezik a legtöbb szabadalmi ötlettel az érintett szektorban – csak a tavalyi évben közel 660 olyan szabadalmat nyújtottak be, mely az elektromos járművek fejlesztéseit szolgálja. 2017-hez képest ez az érték 42 százalékos növekedésnek felel meg. Többek közt ennek is köszönhető, hogy a németországi Center of Automotive Management (CAM) szervezete 2020-ban az Audinak ítélte az első díjat az alternatív hajtások kategóriájában.

Néhány szabadalmi ötlet

Nemrég például két mérnök új megoldást fejlesztett az Audi e-tron elektromos hajtásrendszerének üzemeltetésére. Az intelligens és innovatív teljesítmény-elektronikán keresztül tovább javították a vezetési dinamikát, ugyanakkor csökkenteni tudták az elektromos áram fogyasztását is.

A folyadékmechanika területén is remekeltek a mérnökök. Legutóbb a villanymotor forgórészének hűtését optimalizálták azáltal, hogy hűtőfolyadékkal és intelligens hűtőcsövekkel közvetlenül a forgórész magjában oszlatták el a hőt.

Technológiai óriás évtizedek óta

Az évtizedek alatt számos új technológiával és innovatív megoldással büszkélkedhet a vállalat. Például az Audi Space Frame-t 1993-ban mutatták be az IAA Frankfurti Autószalonon – a technológia a korábban használt acélt helyettesítette alumíniummal az Audi A8 önhordó karosszériájában. Ezt a technológiát azóta is alkalmazzák számos továbbfejlesztést követően is. A jelenlegi Audi A8 szerkezeti elemeiben négy különféle elemből álló anyagkeveréket ötvöznek: alumínium, acél, magnézium és szénszállal erősített műanyag.

Kiemelt Partnereink