Trend Innovatív hibaelhárító rendszert fejlesztett az Ericsson

Innovatív hibaelhárító rendszert fejlesztett az Ericsson

autopro.hu/H.J. | 2020.08.18 07:21

Innovatív hibaelhárító rendszert fejlesztett az Ericsson

Fotó: Pexels

A kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó hibaelhárító rendszer gyors és egyszerű tanulási folyamatot tesz lehetővé, emellett megkönnyíti az információ-áramlás módját is a javítási és karbantartási feladatok során.

Hirdetés

Az új technológia (ART) célja, hogy többé ne legyen szükség az utasításokat tartalmazó Word dokumentumok használatára — a dokumentumok létrehozása, szerkesztése, frissítése, valamint a technikusok képzése ugyanis hatalmas kapacitásokat vesz igénybe.

Az ART segítségével az elektromos hibaelhárító vizuális ellenőrzése, valamint az alkatrészek tesztelése vagy javítása gyorsabb lesz — a hibaelhárítónak ugyanis nem kell az áramköri lap és a dokumentumok utasításai közt váltogatni.

Átfogó vizsgálatok a siker érdekében

A tallinni kutatócsoport által végzett felméréseken azt vizsgálták, hogy a hibaelhárítóknak mennyi időbe telne a különböző tevékenységek elvégzése eltérő körülmények közt.

Mihkel Tedremaa technológiai menedzser elmondta, hogy a vizsgálatokból kiderült: az elvégzett munka során a technikusok idejük nagyjából felét olyan hozzáadott értéket nem teremtő tevékenységekre fordították, mint például vázlatok keresése és összekapcsolása különböző fájlokkal, hibainformációkkal és hibaelhárítási utasításokkal.

Cél: a hatékonyság növelése

A kiterjesztett valóság technológiájának és egy Android tabletnek vagy HoloLens headsetnek az összekapcsolásával a rendszer sokkal hamarabb képes megtalálni a hibát. Ezzel a gyártók időt takaríthatnak meg, emellett az adatok gyorsabb megosztása is lehetővé válik a termelőhelyek között — mintegy 50 százalékkal növelve a termelékenységet.

A technológiát eddig 2 tallinni Ericsson üzemben alkalmazzák, de további telephelyeken is telepítenék. Ennek érdekében a hibaadatokat és a hibaelhárítási utasításokat szintén hozzáadják a rendszerhez, így a megoldás más termékekre is alkalmazható lesz.

Az innováció jegyében

Erik Simonsson, az Ericsson egyik vezetője elmondta, hogy az eszköz kialakulásának hátterében a folyamatos árnyomás és a termelékenység fokozására irányuló törekvések állnak. A szakértő szerint a feldolgozóipar előtt álló legnagyobb kihívás, hogy a gyártók hogyan tudják alkalmazni az új technológiákat.

Az Ericsson a mérnökök támogatásával és az innovatív megoldások rendszeres bemutatásával igyekszik felvenni a versenyt a piac kihívásaival szemben, így az ART eszköz is ennek a stratégiának a részét képezi.

Az 5G szerepe

Emellett az iparágak közötti együttműködés is kulcsfontosságú az új technológiák lehetőségeinek kiaknázásában. Az 5G Enabled Manufacturing projekt például az SKF és a Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével vizsgálja a gyártósor digitalizálását és a gépi tanulási technikákat.

Mindezen törekvéseknek a célja, hogy a jövő gyárai már intelligensek legyenek, amelyeket érzékelők, felhőalapú számítástechnikai platformok, valamint fejlett elemző eszközök biztosítanak.

A fejlődést az 5G hálózatok elterjedése támogatja, ugyanis a technológia segítségével a digitalizált és összekapcsolt gyárak gyorsan és egyszerűen felépíthetők — olvasható az Ericsson sajtóoldalán.

Kiemelt Partnereink