Trend Így gondoskodnak a kellemes illatról a Nissannál

Így gondoskodnak a kellemes illatról a Nissannál

autopro.hu/V.M. | 2022.02.06 04:17

Így gondoskodnak a kellemes illatról a Nissannál

Fotó: Nissan Stories

Alighanem már mindenki megtapasztalta a kellemes újautó-illatot, ami azonban nem a puszta véletlen műve. A Nissannal több, érzékeny szaglású specialistákból álló csapat gondoskodik arról, hogy a járművek belsőterének illata kellemes legyen.

Hirdetés

A Nissan japán csapatának vezetője, egyúttal az egész vállalat „szaglómestere” Ryunosuke Ino, akinek fő feladata az új járművek illatának ellenőrzése. Emellett légkondicionálók szagának, valamint a járművek illatában idő folyamán bekövetkező változások vizsgálatával is foglalkozik. A Nissan Műszaki Központjában a járművek utastéri levegőjének minőségével foglalkozó részleg munkatársaként dolgozó Ino mintegy 20 év tapasztalattal rendelkezik.

„A szag egy fontos faktor a jó utazási élményben… Az utasok általában a hozzájuk legközelebb eső dolog szagát érzik egy autóban, ezért fontos, hogy minden üléspozícióból megtapasztaljuk a szagokat” – fogalmazott Ino a Nissan saját sajtócsapatának adott interjú során.

Ryunosuke Ino, a Nissan „szagmestere"

Ryunosuke Ino, a Nissan „szagmestere" | Fotó: Nissan Stories

Sokat jelentenek számunkra a szagok

A kutatások szerint az emberi szaglás meglepően erős, és több százezer különféle szag megkülönböztetésére képes. A szaglóideg az agy memóriáért és érzelmekért felelős részeivel van összeköttetésben, ezért van az, hogy egy autó szaga régi emlékeket csalhat elő.

Ino nem csupán az első benyomásokra figyel, azt is megvizsgálja, hogy a szagok mennyire kellemesek hosszabb távon. Munkája során az autó használóinak perspektívájából végzi vizsgálatait, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy helyezkedik el és ugyanolyan mozdulatokat végez, mint egy autóban utazó, annak érdekében, hogy pontos benyomást nyerjen.

Részletekbe menő vizsgálat

Az autókabinban lévő illékony szerves vegyületek szagának jellemzően három napos vizsgálata során Ino és csapata minden olyan alkatrészt megvizsgálnak, amik érezhető szaggal rendelkeznek. A vizsgálatokat jellemzően három-öt perces szakaszokban végzik, tehát még azelőtt, hogy az orr hozzászokna az új szagokhoz. Ha kifogásolni valót találnak, a vizsgálatokat megismétlik az ok pontos megtalálásához.

Az egyforma üléseket külön-külön is megvizsgálják, hiszen eltérő beszállítóktól származhatnak, amik más-más gyártási eljárásokat használnak. Továbbá, mivel a levegő minősége és a napfény meghatározó tényezők, a vizsgálat egy zárt, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú, napfényt imitáló világítással ellátott teremben zajlik.

A szagvizsgálatra szolgáló terem

A szagvizsgálatra szolgáló terem | Fotó: Nissan Stories

Egy-egy vizsgálat elvégzése után Ino és csapatának tagjai „újrakalibrálják” szaglásukat, hogy normalizálják annak új szagok iránti érzékenységét. Ez egyeseknél egyedi módszereket, például kávébabok szagolgatását jelenti. A vizsgálat közbeni zavartalan szagérzékelést a munkaruhák mosószer nélküli tisztítása garantálja.

Gyerekkor óta tartó tanulás

A Jokohamában született Ino érdeklődésének középpontjában gyerekkora óta a szagok állnak. Szaglását a város kínai negyedében tökéletesítette, ahol az étkezdékből jövő aromák és fűszerszagok széles skálájával találkozhatott.

A vásárlók által elvárt szagösszetétel régiónként eltérő, ezért a Nissan Európában és Észak-Amerikában külön csapatokkal rendelkezik az autók szagvizsgálatára. Bár a globális vezetőnek Ino számít, a végső szót mindig az adott piac „szaglómestere” mondja ki.

Ino lehetséges kollégáinak maguknak is teszteken kell átesniük mielőtt a csapat tagjává választanák őket. A csapat képességeit aztán a Nissan saját képzésekkel fejleszti.

Ino szerint a feladatai egy különleges orrot követelnek meg, munkáját pedig a fiatalkori szenvedélye kiterjesztésének látja.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink