Trend Ideje eldönteni: ölni, vagy halni?

Ideje eldönteni: ölni, vagy halni?

Gégény István | 2016.08.12 13:46

Ideje eldönteni: ölni, vagy halni?

Az MIT csapata elérkezettnek látta az időt egy olyan virtuális szavazógép megalkotására, amely segít megismerni a köz véleményét az önvezető autók korával beköszöntő súlyos dilemmát illetően.

Hirdetés

- Üdvözli Önt a Moral Machine! Ez a platform az intelligens gépekre, így a sofőr nélküli járművekre vonatkozó humán szempontok kapcsán gyűjt információt - olvasható a neves kutatóközpont, a Massachusetts Institute of Technology projektjének honlapján.

Sokkal több bevezetővel nem is fárasztják az olvasót az ötletgazdák: bíráskodásra buzdítják a felmérés résztvevőit, akár saját ötletek alapján újabb szituációkat is javasolva.

A szkenáriókat végigtekintve, alkalmi élet-halál uraként állatokat, időseket, utasokat képzeletben megölve bárki átérezheti, mekkora tétje van ennek a "játéknak".

A kiértékeléskor tömör összefoglalást kapunk saját döntéseinkről és valamennyi kitöltő válaszainak arányáról, de a legfontosabb részt itt is az apró betű jelzi. Ez a teszt ugyanis hivatalosan már lezárult, az MIT csapata egy kutatáshoz használta fel a szituációkat. A nyilvánosság elé ezt követően, demonstratív szándékkal tárták a bíráskodási lehetőséget. - Nem célunk, hogy bárkit megítéljünk döntései alapján, csupán lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy mindenki reflektálhasson ezekre a nehéz és fontos döntésekre - olvasható azeredményeket közlő oldal alján.

Kiemelt Partnereink