Trend Hiperolcsó, hajlékony akkumulátor rendezheti át a piacot

Hiperolcsó, hajlékony akkumulátor rendezheti át a piacot

autopro.hu | 2015.07.08 11:00

Hiperolcsó, hajlékony akkumulátor rendezheti át a piacot

Felére csökkentheti az akkumulátorok árát, valamint jóval kisebb szereplőket is beengedhet az iparágba az MIT és a 24M új gyártási eljárása. A zselés-lítiumionos megoldással nem csak olcsóbb, de biztonságosabb és akár hajlítható akkuk is létrehozhatók. A szakértők szerint megoldásuk nem csak költséghatékonyabbá tenné a cellák legyártását, de azok teljesítményén is javítana, illetve nem utolsó sorban az újrahasznosításukat is megkönnyítené.

Hirdetés

Az új akkumulátor koncepciója a folyadékáramos és a szilárdtest akkumulátorok ötvözete, a kutatók emiatt "félszilárd" akkunak is nevezik. Zselés állagú elektródanyagot használnak, az eszköz inaktív komponenseinek számát pedig minimalizálják. A jelenleg használt lítiumionos akkumulátorok, dolgozzanak okostelefonban vagy akár Tesla elektromos autóiban, hagyományosan szilárdtest telepek, amelyek árát a kutatók szerint nem maga a felhasznált lítium, hanem az elavult, előnytelen gyártási folyamat tornázza fel - számolt be az újdonságról a hwsw.hu.

A 24M és az MIT fejlesztése a ma tipikus cellarétegeknél vaskosabb alkotóelemeket használ, zselés-lítiumionos megoldásuk 25 helyett mindössze 5 réteget tartalmaz egy milliméteren. Így az inaktív anyagok mintegy 80 százalékát sikerült kigyomlálniuk a hagyományos cellákhoz képest, ezzel jócskán csökkentve a telepek árát. A gyártási folyamatban szárításra sincs szükség, ami a szükséges gyártósorok építési és működtetési költségeit, valamint méretét is visszafogja. Az eljárás a kutatók szerint 50 százalékot csökkenthet az akkumulátorok árán, ami telefonok esetében jelképes, az autóknál azonban látványos megtakarítást lehet.

Bal oldalon az új koncepció, jobbra a hagyományos rétegelrendezés

Miután a technológia leszámol a törékeny elektródákkal, hajlékony, sőt hajtogatható telepek is létrehozhatók. A kutatók eddig 10 ezer prototípust gyártottak le, amelyet három iparági partnerrel tesztelnek - a sorozatgyártás innen már csak egy lépés. Az MIT és a 24M az eljárás kapcsán eddig 8 szabadalmat kapott meg, további 75 pedig jelenleg is elbírálásra vár. A cég az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatalától, valamint további befektetőitől eddig 50 millió dollárt gyűjtött be.

Magyarul nehezen visszaadható az angol szójáték: "bedör bedörí"

Az újfajta akkumulátorgyártási eljárás az iparágat is átformálhatja. Miután a gyártás jóval olcsóbb lesz, kisebb szereplők is megjelenhetnek a piacon. Szakértők szerint eddig milliárd dolláros nagyságrendű összegre volt szükség, ha egy cég akkugyártásba akart fogni, az újfajta technológia azonban ezt akár 12 millió dollárra is leszoríthatja.

Kiemelt Partnereink