Trend Hidrogénmotoros autót épít a Bosch

Hidrogénmotoros autót épít a Bosch

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.05.12 13:23

Hidrogénmotoros autót épít a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch Engineering és a Ligier Automotive partnerséget kötött nagyteljesítményű hidrogénmotoros járművek kifejlesztése érdekében. A közös munka első célja egy bemutató jármű megépítése a sorozatgyártású Ligier JS2 R alapján. Az új hidrogénüzemű Ligier JS2 RH2 három integrált hidrogéntartállyal ellátott szén monocoque karosszériával fog készülni, és egy átalakított V6-os benzinmotor fogja hajtani.

Hirdetés

A Bosch közleménye szerint az elkövetkező hónapok az innovatív technológia adaptálásáról fognak szólni, hogy a járművel már idén nyáron tesztpályán lehessen közlekedni.

A Bosch Engineering több mint két évtizedes tapasztalatával a szuper sportautók és motorsportok fejlesztésében, a motor, a hidrogéntankok és a hidrogénes rendszer biztonsági koncepciójának megvalósításáért lesz felelős. A versenyautókat építő francia Ligier Automotive szintén sokéves járműtechnológiai, motortervezési és tesztelési szakértelmét viszi a projektbe. A Ligier Automotive felel a jármű architektúrájáért, valamint a hidrogén- és a hűtőrendszer integrálásáért.

Megmutatnák mit tud a hidrogén

A projekt célja nem csak egy nagy teljesítményű hidrogénmotoros jármű megépítése, amely a hagyományos benzinmotoros sportautókkal azonos menetdinamikát biztosít, hanem hogy demonstrálja a járműfejlesztésben rejlő lehetőségeket a motorvezérlés és a hidrogéntárolás területén is.

A projekt ezenkívül a két vállalat szakértelméről is tanúbizonyságot tesz a komplex hidrogéntechnológia járművekbe történő integrálása által. A Ligier JS2 RH2-t hivatalosan a Le Mans-i huszonnégy órás verseny századik évfordulója alkalmából mutatják majd be 2023 júniusában.

Óriási potenciál

Dr. Johannes-Jörg Rüger, a Bosch Engineering elnöke szerint a vállalat mérnöki szolgáltatóként nyitott a különböző technológiák iránt és elkötelezett a klímasemleges mobilitás felé vezető út legjobb műszaki lehetőségeinek feltárása mellett. Hozzátette, hogy „a hidrogénhajtás óriási potenciállal bír, különösen az autósport és a nagyteljesítményű sportautók esetében.”.

A Ligier Automotive elnöke, Jacques Nicolet úgy véli, hogy a vállalatnak versenyautók és különleges járművek gyártójaként új fejlődési utakat kell tárni a motorsport és a nagyteljesítményű járművek elé. A projekt a Ligier Automotive azon törekvésének szerves részét képezi, hogy az autógyártók preferált partnerévé váljon az új technológiák integrálásában – olvasható a Bosch sajtóközleményében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink