Trend Hibrid és hibrid között is van különbség

Hibrid és hibrid között is van különbség

autopro.hu | 2023.02.26 08:19

Hibrid és hibrid között is van különbség

Fotó: AS-PL

A hibrid hajtásláncú gépkocsik először kísérleti példányokként jelentek meg, már a XX. század elején. Jelenleg nagyon széles a különböző meghajtású hibrid járművek kínálata. A motorjaik abból a szempontból különböznek egymástól, hogy rendelkeznek-e generátorokkal és önindítókkal, illetve, hogy ezek milyen szerepet játszanak.

Hirdetés

Az autóipar folyamatosan fejlődik, a piacon pedig egyre több hibrid és elektromos meghajtású személy- és haszongépjármű van. Ez szükségessé teszi, hogy a szerelők bővítsék tudásukat, a műhelyek pedig felszereltségüket, hogy képesek legyenek az egyre több ilyen meghajtású gépkocsi szervizelésére.

A hibrid járművek meghajtási rendszerei különböző mértékben kifinomultak és összetettek, és a felhasználó dönti el, hogy melyik meghajtást választja - az elektromosat vagy a belső égésűt. Az ilyen motorban a generátor és az önindító működése is megváltozik.

Mikro, lágy és teljes hibridek

"Fejlettség" szempontjából többfajta hibrid járművet is megkülönböztethetünk:

  • Mikro hibridek (angolul Micro Hybrid) - az elektromos motor önindítóként vagy generátorként működik, de nem hajtja közvetlenül az autót,
  • Lágy vagy Enyhe hibridek (angolul Mild Hybrid) - az elektromos motor segíti a belső égésű motort, például a gyorsítási folyamat során,
  • Teljes hibridek (angolul Full Hybrid) - az elektromos motor segíti a motort, de maga is mozgásba tudja hozni az autót.

Soros, párhuzamos és vegyes hibridek

A belső égésű és az elektromos meghajtó egység összekapcsolása szempontjából megkülönböztetjük az alábbi hibrideket:

  • soros - a belső égésű motor kis teljesítményű, és csak segíti a generátort (azaz az éppen összekapcsolt generátort és önindítót),
  • párhuzamos - a villanymotor segíti a belső égésű motort, amely mechanikusan kapcsolódik a kerekekhez. A rendszer egy vagy két tengelykapcsolóval és különálló tengelyekkel rendelkezhet,
  • vegyes - a fenti hajtások kombinációja.

Az önindító-generátor rendszer

A hibrid járművek integrált önindító-generátor (angolul Integrated Starter Alternator - ISA) rendszerekkel vannak felszerelve. Ezek funkciói közé tartozik a fékezés közbeni energia-visszanyerés (regeneratív fékezés), a Start/Stop rendszer működtetése, valamint az elsődleges motor segítése az indítás, a teljesítmény növelése és a gyorsítás során. A rendszer olyan kiegészítő berendezések működtetését is lehetővé teszi, mint az elektromos szervokormány és a légkondicionáló. A legújabb integrált i-StARS generátor-önindítók vezérlése digitális, és olyan kommunikációs protokollok segítségével történik, mint a LIN vagy a BSS.

Fotó: AS-PL

A hibrid meghajtások használata mutatja, hogy milyen messzire jutottunk technológiailag, és hogy milyen kevés kell már csak ahhoz, hogy a belső égésű motorokat teljesen felváltsák az elektromos meghajtások. Ehhez még többek közt a töltési sebesség és a szabadon hozzáférhető áramforrások számának növelésére van szükség, továbbá meg kell hosszabbítani az egy töltéssel megtehető távolságot.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink