Trend Hamarosan a hidrogénes autók is ralizhatnak

Hamarosan a hidrogénes autók is ralizhatnak

autopro.hu/V.M. | 2023.09.04 06:22

Hamarosan a hidrogénes autók is ralizhatnak

Fotó: Continental

Az Extreme E szervezői 2025-ben egy hidrogénhajtású járműveknek dedikált versenysorozatot fognak indítani, ami az első olyan FIA világbajnoksággá válhat, ahol hidrogént használnak üzemanyagként.

Hirdetés

Az Extreme H esetében ugyanolyan SUV-stílusú homokfutókkal leselkednek majd neki a nehéz terepszakaszoknak, mint az elektromos autókkal futó Extreme E esetében.

Alejandro Agag, az Extreme E terepverseny-sorozat alapítója már korábban beszélt egy hidrogénes verseny indításáról, ahol a már megszokott módon a klímaváltozás által érintett területeken, extrém terepviszonyok között mérnék össze tudásukat két fős, egy nőből és egy férfiból álló csapatok.

Bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg, a brit Autocar tudni véli, hogy a hidrogénhajtású versenygépekben üzemanyagcellák fognak dolgozni, nem pedig hidrogénüzemű belső égésű motorok.

Exkluzív klubhoz csatlakozhat az új sorozat

A most aláírt szándéknyilatkozat szerint az Extreme H-t egy hivatalos FIA világbajnokságként fogják elindítani 2025-ben – abban az évben, mikor az Extreme E is FIA által elismert sorozattá fog előlépni.

A motorsportok nemzetközi szabályozószerveként működő FIA 2026-ban fogja megadni az említett elismerést, amennyiben a szükséges feltételek teljesültek. Az Extreme H így egy mindössze hét tagú versenysorozat-csoport tagjává válhat akkortól.

A FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem elmondta: „A fenntartható erőforrások motorsportban használata a FIA egyik fő célkitűzése, illetve a hosszú távú stratégiánk része. (…) A hidrogén egy fontos része a felhozatalnak, és a hidrogénhajtású járművekhez már kidolgoztuk a biztonsági előírásokat.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink