Trend Hálózati áramot fognak tárolni az FCA autói

Hálózati áramot fognak tárolni az FCA autói

autopro.hu/P.B. | 2020.12.18 12:19

Hálózati áramot fognak tárolni az FCA autói

Fotó: FCA Pressroom

Az olasz hálózatüzemeltető, a Terna által kiírt tender akár 25 megawattnyi elektromos áram tárolásáról, és a keresletnek megfelelően a hálózatba való visszaforgatásáról szól. A feladatot az FCA V2G-rendszere végzi majd el.

Hirdetés

A tender értelmében 2023 és 2027 között a Fiat Chrysler Automobiles és az Engie EPS a kereslettől függően akár 25 megawatt elektromos áramot is tárolhat az autóiban, vagy éppen feltölthet onnan a hálózatba. Ennek megvalósítása a V2G rendszerrel lehetséges. A V2G, azaz Vehicle-To-Grid rendszerek lényege a kétirányú töltés, tehát nemcsak az autók tölthetőek a hálózatról, hanem ez fordítva is lehetséges.

A projektben az elektromos autók mellett használt akkumulátorok is szerepet kapnak, a járművekben már nem használható, de energiatárolásra még alkalmas akkuk ebben a projektben kaphatnak szerepet az FCA-nál. A kétirányú töltőpontok kiépítése már megkezdődött, összesen hétszáz ilyet létesítenének az FCA központjában.

Jó példa a mobilitás és az energiaszektor együttműködésére

A Terna hálózatáról érkező áramot hétszáz akkumulátorban tárolják majd, ezek zöme Fiat 500-asok akkumulátora lesz. Roberto Di Stefano, az FCA elektromobilitásért felelős európai vezetője szerint a projekt jó példa a két szektor, a mobilitás és az energiaszolgáltatók együttműködésére.

Az electrive.com arról is ír, hogy az FCA és az Engie kapcsolata még szorosabbá válhat a töltési hálózatok kapcsán.

Kiemelt Partnereink