Trend Gyalogosbarát szemet ad az önvezetőknek a Jaguar

Gyalogosbarát szemet ad az önvezetőknek a Jaguar

autopro.hu/H.J. | 2018.09.11 06:00

Gyalogosbarát szemet ad az önvezetőknek a Jaguar

A brit gyártó virtuális szemmel kísérletezik a vezető nélküli gépjárműveken, hogy szemkontaktus felvételével biztosítsa a gyalogosokat: leléphetnek a járdáról, biztonságban vannak.

Hirdetés

A Jaguar Land Rover (JLR) szerint a gyalogosok 63 százalékának fenntartásai vannak a közlekedés biztonságával kapcsolatban, ahogy egyre több autonóm jármű közlekedik. A gyártó mérnökei kognitív pszichológusokkal dolgoztak együtt, hogy megfigyeljék a gyalogosok és vezetők viselkedését és kommunikációját a gyalogátkelőhelyeknél.

A tesztelést az Aurrigo cég végzi, kijelölt városi tesztpályákon. A sofőrök reakcióinak helyettesítésére a JLR Future Mobility csoportja ún. virtuális szemeket fejlesztett ki az autonóm járművekre. A műszerek észlelik, ha valaki várakozik az út szélén, így az autó a szemeit a gyalogos felé fordítja, jelezve ezzel, hogy észrevette és leléphet a járdáról, nem fog elindulni.

A mérnökök a virtuális szemek alkalmazása előtti és utáni bizalmi szintet mérik az emberekben, azaz hogy a mesterséges szemek vajon kellően meggyőzik-e az embereket a biztonságos átkelésről. A gyártó közlése szerint szeretnék tudni, hogy vajon hasznos-e tájékoztatni az embereket a jármű szándékáról, illetve ez az új technológia segít-e a bizalom javításában.

Kiemelt Partnereink