Trend Franciaországban egyre inkább az e-autóké a terep

Franciaországban egyre inkább az e-autóké a terep

autopro.hu/P.B. | 2024.01.03 12:47

Franciaországban egyre inkább az e-autóké a terep

Fotó: Renault Media

A négy legnagyobb és legfontosabb európai autópiac egyike, a francia már negyedrészt az elektrifikált autóké. Az elektromos autók térhódítása mellett a teljes újautó-eladások száma is nőtt.

Hirdetés

A tisztán elektromos autók piaci részesedése Franciaországban tavaly 17 százalékra nőtt, emellett a hibridek részesedése elérte a kilenc százalékot az új regisztrációkban – jelentette be a Francia Autószövetség (PFA) újév napján. Összességében tehát 26 százalék volt az elektrifikált járművek aránya az országban, míg 2022-ben ez 22 százalék volt, az azt megelőző évben pedig csak 18 százalék.

Összességében az autóeladások Franciaországban meredeken emelkedtek tavaly. A személygépkocsik és kisteherautók új regisztrációinak száma 16,1 százalékkal, a teherautóké 11 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Összesen 1,8 millió személyautót és kisteherautót regisztráltak újonnan, ez jelentősen elmarad a járvány előtti évek kétmillió feletti csúcsától.

Franciaországban 2024-ben is jár támogatás az elektromos autók vásárlása után, de a keretösszeg is kisebb, ahogy az olyan modellek köre is, amiért jár a juttatás. A teljes támogatási volumen 1,5 milliárd euró, 200 millióval kevesebb, mint 2023-ban. A támogatás összege 5000 euróról 4000 euróra csökken a jó jövedelműeknél, a többi kategóriában 7000 euró marad. Emellett a karbonlábnyom alapján csökkentik a támogatható modellek számát, és előnyben részesítik az Európában gyártott modelleket – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink