Trend Franciaország leállítja az e-autók támogatási programját

Franciaország leállítja az e-autók támogatási programját

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.13 09:19

Franciaország leállítja az e-autók támogatási programját

Fotó: Renault

A francia kormány február 12-én, hétfőn közölte, hogy az idei év hátralévő részére leállítja az alacsony jövedelműek e-autókra vonatkozó lízingelésének támogatását célzó programját, miután a kereslet jóval meghaladta az eredeti terveket.

Hirdetés

A program keretében a 15.400 eurónál kevesebb éves jövedelemmel rendelkezők 2024 eleje óta havi 100-150 euróért lízingelhettek elektromos járművet. A kormány azért indította el a programot, hogy növelje az elektromos autók iránti keresletet azok körében, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak.

A programot eredetileg korábban kellett volna elindítani, de ez év elejére tolódott ki, mivel a francia autógyártók nem álltak készen elegendő támogatható járművel.

A kormány 1,5 milliárd eurót szánt arra, hogy idén 20 ezer lízinget kínáljon a program keretében, de a hatalmas keresletet követően hétfőn közölte, hogy ezt az összeget 50 ezerre emeli, majd jövőre pedig újraindítja. A kormány emellett 5000 és 7000 euró közötti pénzbeli kedvezményt kínál az autóvásárlóknak, hogy több elektromos járművet helyezzenek forgalomba, ami évente összesen 1 milliárd euróba kerül.

Meg kell felelni bizonyos kritériumoknak

Ahhoz, hogy mindkét programban részt vehessenek, a járműveknek meg kell felelniük a gyártásuk és szállításuk során keletkezett szén-dioxid-mennyiségére vonatkozó határértékeknek – ez az intézkedés azt hivatott biztosítani, hogy az olcsó kínai gyártmányú járművek ne legyenek jogosultak a programra.

A támogatható modellek listáján szerepel a francia-olasz Stellantis Csoport által gyártott 24 modell, a francia Renault autógyártó által gyártott öt modell és a Tesla Model Y, de a Model 3 nem jogosult – jegyzi meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink