Trend Forma-1-es technológiát visz az utakra a Mercedes

Forma-1-es technológiát visz az utakra a Mercedes

autopro.hu/E.M. | 2022.08.14 08:22

Forma-1-es technológiát visz az utakra a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A német autógyártó leányvállalata, a Mercedes-AMG megkezdte a Formula-1-es technológiával készülő hibrid Hypercar One kisszériás gyártását. A modellből összesen 275 példány fog készülni, az első darabokat 2022 második felében vehetik majd át az ügyfelek.

Hirdetés

A projektet már a 2017-es Frankfurti Autószalonon (IAA) bemutatták, a sorozatgyártás megkezdését azonban többször is elhalasztották. Eredetileg 2019-ben kezdődtek volna meg a szállítások.

„A Mercedes-AMG One a valaha volt legambiciózusabb projektünk – fejlesztéstől a gyártásig” – nyilatkozta Philipp Schiemer, az AMG főnöke. „Az exkluzív kis széria gyártása egy igazán egyedülálló kihívás. A Hypercar az első, amely a jelenlegi Formula-1-es hibrid technológiát szinte egy az egyben átemeli a versenypályáról az utcára miközben a lehengerlő teljesítményt példaértékű hatékonysággal ötvözi.” A gyártásra kész modell június eleji bemutatóján hozzátette, hogy alábecsülték mekkora feladat lesz egy Formula-1-es versenyautó hajtásláncának mindennapi használatra való alkalmassá tétele.

V6-os turbómotor és négy villanymotor

Az 1,6 literes V6-os turbómotor és négy villanymotor alkotta hibrid hajtást a Mercedes-AMG motorsport szakértői építik az angliai Brixworth-ben. Egy 90 kilowattos villanymotor a turbóhoz csatlakozik, egy másik közvetlenül a belső égésű motoron kapott helyet, amely meghajtja a hátsó tengelyt, a másik kettő pedig az első kerekeket hajtja.

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A benzinmotor teljesítménye 422 kilowatt, amelyhez a forgattyús tengelyen lévő villanymotor 120 kilowattal járul hozzá. Az első kerekeket hajtó két villanymotor összesen 240 kilowattot termel. A Mercedes-AMG a rendszer teljesítményét 782 kilowattban állapítja meg.

Bár létezik tisztán elektromos üzemmód is, a fejlesztéskor a hangsúly az erőn és a versenypályás teljesítményen volt. Az előzetes adatok alapján a WLTP szerinti villamosenergia-fogyasztás 32 kilowattóra/100 kilométer, a benzinfogyasztás pedig 8,7 liter/100 kilométer, amely 198 gramm/kilométer szén-dioxid kibocsátásnak felel meg.

Angliai gyártás

Az egész járművet a brit Coventryben gyártják. A Mercedes-AMG gyártó partnerével, a Multimatic-kel együttműködve ott hozta létre a saját kisszériás gyártóüzemét. Minden egyes járművet a gyárhoz közeli pályán egy hivatásos sofőr tesztel – számolt be az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink