Trend Figyeli a főnök? Addig örüljön, amíg nem egy program!

Figyeli a főnök? Addig örüljön, amíg nem egy program!

autopro.hu/B.B. | 2019.04.17 05:00

Figyeli a főnök? Addig örüljön, amíg nem egy program!

Az Egyesült Királyságban már vállalatok tucatjai alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a dolgozók szinte folyamatos megfigyelésére. Az élet több területén a hatékonyság jegyében indított innovációkkal azonban szakszervezetek és kutatók szerint is érdemesebb lenne fontolva haladni.

Hirdetés

Már 130 ezer munkavállalót figyel meg valós időben az Isaak névre keresztelt program az Egyesült Királyságban. A mesterséges intelligencián alapuló fejlesztés percről percre figyeli, hogy a dolgozók mikor és kinek küldenek emailt, milyen fájlokkal dolgoznak, de akár azt is, kivel találkoznak. A vizsgált adatok alapján aztán Isaak értékeli is a dolgozókat.

Azt is tudják szinte, mire gondol az alkalmazott

A program képes elárulni a menedzsmentnek az egyes alkalmazottak tulajdonságait, vállalattal való együttműködésüket, de azonosítja a nagy befolyással bíró vagy épp a nyitott, reformer gondolkodású személyeket is. Az aktivitásfelügyeletből, illetve a dolgozó teljesítményértékeléséből származó adatokból együttesen a viselkedés teljesítményre gyakorolt hatásai is pontos képet rajzolnak ki.

A programot többnyire jogi vállalatok használják az Egyesült Királyságban, de a Hiscox biztosító és az IT-szférában érdekelt Cisco is alkalmazza, igaz, utóbbiak inkább rövid- mint hosszútávú, HR-célú vizsgálatokra. Az Isaak az azt bevető vállalatok szerint a hatékonyság növelésén túl a felettes és beosztott közti elfogultság csökkentésére is kiváló. A trendben ráadásul további fejlődés is várható, hiszen a már egymilliárd tevékenységről gyűjtött adatok az automatizált felügyelet további pontosítását teszik lehetővé.

A szakszervezetek máris felszólaltak

Bár munkaadói szempontból vitathatatlanul komoly potenciált rejt a gépi megfigyelés gyakorlata, érthető módon máris számos kritikusa akad. Szakszervezetek szerint a módszer bizonytalanságot okozhat és növelheti a munkahelyi stresszt azzal, hogy a dolgozók kevésbé mernek szünetet tartani. A nem kellően megfontolt és szabályozott megfigyelés nem utolsósorban a szervezetnek is árthat, hiszen kevésbé enged teret a kreatív gondolkodásnak – az arra szánt időt ugyanis továbbra is problémás mérni.

Kiemelt Partnereink