Trend Felhővel védik az autókat a kiberfenyegetésektől

Felhővel védik az autókat a kiberfenyegetésektől

autopro.hu/E.M. | 2022.09.11 04:16

Felhővel védik az autókat a kiberfenyegetésektől

Fotó: Ford MyNewsDesk

Az utakon közlekedő, hálózatba kapcsolt járművek számának ugrásszerű növekedésével az autós kibertámadások aránya is emelkedett. Éppen ezért jött létre az Upstream Security, amely egy felhőalapú autóipari kiberbiztonsági és adatelemzési platformot kínáló startup. A vállalat célja a rosszindulatú behatolások megakadályozása nem csak új, hanem már forgalomban lévő modellek esetében is.

Hirdetés

„Az autóipar most olyan ponton van, ahol az autók, a teherautók és a járművek csak egy újabb eszközzé válnak" - mondta Richard Forno, a Marylandi Egyetem kiberbiztonsági központjának igazgatóhelyettese. „Bármilyen új, népszerű technológia esetében fel kell készülni a támadások számának növekedésére is.”

Az izraeli Upstream autógyártókkal együttműködve olyan védelmi réteget kínál a támadók azonosítására és az ellenük való küzdelemre, amelyet a szolgáltatási szabályozás megkövetel. „Ez egy kritikus infrastruktúra, amelyet nemcsak az autógyárnak vagy a flottatulajdonosoknak kell nagyon komolyan venniük, hanem a kormánynak is” – mondta Yoav Levy, a startup vezérigazgatója.

A célpont új, a kár pedig jóval nagyobb

A Levy szerint a hackerek célja többek között, hogy feloldják, elindítsák vagy ellopják a járműveket, valamint, hogy hozzáférjenek az e-autók töltőállomásaihoz és leállítsák azokat a kiberhadviselés eszközeként. Emellett fennáll az ellátási láncok, a szállítások és más szolgáltatások megszakításának kockázata is.

„A hatás sokkal nagyobb, mintha valaki egy vállalatot venne célba, és ellopná annak adatait. Itt a márkakár hatalmas” – fogalmazta meg Levy. Emellett fontos észben tartani, hogy a járművek sebezhetőbbek, ha nyilvános töltőállomásokat használnak, vagy ha az iparágban gyorsan terjedő over-the-air frissítéseket kapnak.

Automatikus közbelépés

Az Upstream képes lefedni a járműveket érő potenciális biztonsági támadások 90 százalékát –nyilatkozta Levy. A vállalat az ügyfeleitől megkapja a szükséges információkat, amelyeket a felhőben gyűjtenek. Az Upstream platformja pedig biztonsági elemzést végez, és gépi tanulási modellek segítségével ismert és ismeretlen anomáliákat keres az adatokban.

A vállalat több száz forgatókönyvvel rendelkezik. Anomáliák észlelése esetén a támadás típusának megfelelő intézkedések némelyike automatikus, de vannak olyanok, amelyek elvégzéséhez több idő szükséges.

„Egyfajta madártávlatú képet nyújtunk a teljes flottáról, és ezt kiberbiztonsági szakértők figyelik. Amint fenyegetést észlelnek, szinte valós időben tudnak reagálni a forgatókönyvekkel, és ténylegesen csökkenteni tudják a kockázatot” – jegyzete meg Levy.

Az első Izraelen kívüli műveleti központ

Az Upstream ma mintegy 12 millió járművet felügyel, a most megnyitásra kerülő michigani Ann Arbor-i központja néhány millióért lesz majd felelős. Az új létesítmény a tervek szerint év végére teljesen üzemképes lesz és utána éjjel-nappal működni fog.

A startup tíz embert képez ki a központ számára. Levy olyan embereknek ajánlja a jelentkezést, akik rendelkeznek informatikai végzettséggel, annak ellenére, hogy az nem szükséges a munkához.

Izraelben sokan rendelkeznek kiberbiztonság területén szerzett tapasztalattal, és a vállalat annak autós alkalmazásáról szóló képzést kínál. Michiganben azonban ez pont fordítva van. Az Upstream reméli, hogy hasznot húzhat az állam autóipari ismereteiből, és cserébe kiberbiztonsági ismereteket biztosít – írta meg a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink