Trend Ezt a buszt emberekből származó energia hajtja

Ezt a buszt emberekből származó energia hajtja

autopro.hu | 2015.03.17 16:58

Ezt a buszt emberekből származó energia hajtja

Ezúttal nem a kőkorszaki szakikra utalunk, hanem olyan biogázra, amely brit tudósok szerint a jövő egyik alternatív üzemanyaga lehet. Bár közeledik április első napja, ez most komoly.

Hirdetés

Nagy-Britannia útjain gurul néhány hónapja az a Bio-Bus nevű jármű, amelyet teljes mértékben biometán gáz hajt. A GENeco biotechnológiai vállalat által fejlesztett koncepció mentén a cég szerint egy felnőtt ember éves székletéből kinyert gázzal 60 kilométer távolságot képes megtenni a busz. A jármű tetején elhelyezett tartályokat tele töltve 300 kilométert tehetnek meg az utasok. Egyszerre legfeljebb 40 személy fér fel a Bath városa és a bristoli reptér között ingázó járatra, akik nyilván nem közvetlenül járulnak hozzá a busz előrehaladásához, ám ha a közelben laknak, némi közük mégiscsak lehet a bionafta kitermeléséhez.

Hiába hangzik módfelett mókásan a történet, valódi környezetvédelemről van szó. A biometán ugyanis kevésbé károsítja a természetet, mint a dízeles meghajtások – ezt felismerve már közel 100 hasonló busz fut Oslo városában, 2009 óta. Svédországban szintén évek óta közlekednek biogázzal hajtott járművek.

A britek tehát valójában csupán felzárkóztak a már létező trendhez, sajátos humorukkal megfűszerezve az alternatív hajtás népszerűsítését.

Így hasznosítható a biometán

Tegyünk hozzá két fontos információt: az üzemanyag táplálkozásra már nem alkalmas növényekből is kinyerhető, a kellemetlen szagokat pedig az előkezelés során gondosan semlegesítik.

Foglaljon helyet, és gondolkodjon zölden!

Környezetvédelem ide, vagy oda, nem árt némi humorérzék hozzá, hogy a mellékelt ábrán látható módon dekorált buszokon jó érzéssel helyet foglaljunk. Akkor már inkább végigálljuk az utat...

Kiemelt Partnereink