Trend Érdemes letenni az autót az autómentes napon

Érdemes letenni az autót az autómentes napon

Pörge Béla | 2022.09.21 13:23

Érdemes letenni az autót az autómentes napon

Fotó: Facebook/vonatosszeallitas/Koncz János

Az autómentes naphoz kapcsolódóan már szeptember 16-án elkezdődött a mobilitási hét, ehhez, illetve az autómentes naphoz kapcsolódó programokhoz a Technológiai és Ipari Minisztérium idén összesen 180 millió forint összegű támogatást biztosít a csatlakozó települések számára.

Hirdetés

A támogatásoknak köszönhetően országszerte több mint 180 településen kezdődtek programok, ezek egy jelentős része a szeptember 17-18-ai hétvégén zajlott. Ugyanakkor szeptember 22-én, vagyis az európai autómentes napon sem maradunk programok és főleg a tömegközlekedést népszerűsítő akciók nélkül.

Az autómentes napot 1998 óta tartják meg, az ehhez kapcsolódó mobilitási hét pedig 2002 óta létezik. A két, egymáshoz szorosan kapcsolódó akció lényege a városlakók és a városvezetők figyelmének felhívása a megnövekedett autóforgalomra, és az ezzel járó környezeti, biztonsági és életminőségi problémákra. A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

Az autómentes napot Magyarországon 2002-ben tartották meg először.

Utazás szinte ingyen

A különböző években eltérő akciókkal várták a hazai tömegközlekedési vállalatok az utasokat az autómentes napon. Az idei akció egyedülálló: ha egy utas csütörtökre (azaz szeptember 22-ére) bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig. Vagyis egy felnőtt akár 250, egy diák pedig 125 forintért utazhatja be az országot – aki pedig bérlettel rendelkezik és az érvényes szeptember 22-ére is, akkor azzal utazhat bármennyit az egész országban.

Az akció megkötése mindössze annyi, hogy a vonatokon IC-pótjegyet, és egyes távolsági járatokon a kényelmi felárat meg kell fizetni, valamint a vonatokon az első osztályon nem lehet utazni az így megváltott jegyekkel (kivéve természetesen, ha azt eleve az első osztályra vették, de akkor is csak az adott szakaszon lehet ott igénybe venni a szolgáltatást, a további utazásokon már nem).

A helyi szolgáltatók sem tétlenkednek

Szegeden az SZKT a családok számára szeptember 16-tól szeptember 22-e üzemzárásig biztosít ingyenes utazást – pontosabban egy érvényes forgalmi engedéllyel két felnőtt és akár három gyerek ingyen utazhat a szegedi városi közlekedési eszközökön. Emellett az autómentes napon egy Solaris trolibuszt is kiállít az SZKT a szegedi belvárosban.

A BKK ingyenes utazást nem, de kerékpáros reggelit biztosít 22-én reggel, valamint a mobilitási héthez kapcsolódóan szeptember 17-én és 18-án villamoskiállítást rendeztek a fővárosban. Emellett új kerékpársávokat is felfestettek Újbudán, valamint a mobilitási héten indult el a 83M trolibuszjárat, ami az eddigi 83-as meghosszabbítása a Népligetig.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink