Trend Építőanyagnak is kiválóak a használt gumiabroncsok

Építőanyagnak is kiválóak a használt gumiabroncsok

autopro.hu/E.M. | 2022.08.27 04:16

Építőanyagnak is kiválóak a használt gumiabroncsok

Újrahasznosított abroncsokból készült épület Ausztráliában | Fotó: University of South Australia

A Dél-Ausztráliai Egyetem új tanulmánya igazolta a földdel töltött gumiabroncsokból épített falak szerkezeti integritását. Az eredmény új lehetőségeket nyit a csak Ausztráliában évi több százezer tonnára tehető elhasználódott gumiabroncs építőiparban való hasznosítására.

Hirdetés

Az egyetem szerint kutatócsapata megvizsgálta a szerkezet viselkedését különböző stresszhatások alatt. „Az általunk tesztelt fal volt az első a maga nemében, amelyet ilyen módon tudományosan teszteltek, és minden adat arra utal, hogy a gumiabroncsfalak rendkívül erős és biztonságos szerkezetek lehetnek” - mondta Dr. Freney.

„Bár ezt a szerkezeti integritást már évekkel ezelőtt megfigyelték, … az adatok hiánya megakadályozta a gumifalak mérnökök és építészek körében való elterjedését. Reméljük, hogy ez a tanulmány bővíti azon projektek körét, amelyekben ezeket a falakat használják.”

Jobb, mint a hagyományos szerkezetek

"A gumifalak nemcsak, hogy szerkezetileg ugyanolyan szilárdak, mint a beton vagy fa talpfa támfalak, hanem rendkívül rugalmasak is” – mutatott rá Dr. Freney.

„Ha a gumiabroncsok feltöltésére újrahasznosított betontörmeléket vagy zúzott téglát használnak, akkor kiváló vízelvezetést is biztosítanak, ami számos támfalnál fontos szempont lehet. Az újrahasznosított töltőanyagok használata pedig csökkenti a fal környezeti hatását.”

Készülés a széles körben alkalmazásra

Bár a tanulmány csak egy valós falat vizsgált, az egyetem doktorjelöltje, Yachong Xu olyan szoftveres modelleket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a kapott adatok extrapolálását más tervekre, így az eredmények széles körben alkalmazhatóak.

"Valóban úgy gondoljuk, hogy ez a kutatás erős bizonyítékot szolgáltat a gumifalak lakásokban és egyéb módon történő alkalmazásához, és a következő lépés az lesz, hogy egy ipari partnerrel együttműködve kifejlesszük a szerkezet számos valós alkalmazását" – mondta Dr. Freney.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink