Trend Emissziós szigorítást várnak az EU-tól

Emissziós szigorítást várnak az EU-tól

autopro.hu/V.R. | 2023.01.24 08:23

Emissziós szigorítást várnak az EU-tól

Fotó: Scania Magyarország

Négy európai ország közösen szólította fel az Európai Uniót, hogy jelöljön ki egy dátumot, mikortól csak zéró szén-dioxid-kibocsátású új teherautókat és buszokat lehet forgalomba helyezni.

Hirdetés

Az Európai Bizottság nem titkolt szándéka, hogy szigorúbb jogszabályokat szeretne bevezetni azért, hogy szembe szálljon az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaival. A Benelux államok Dániával együtt úgy gondolják, hogy a jövőhónapban kiadásra kerülő uniós javaslatnak a nehézgépjárművekre vonatkozóan 100 százalékos zéró kibocsátási célt kell kitűznie.

Ugyan a négy állam nem határozott meg követelésében céldátumot, de közölték, hogy a kitűzött időpontnak meg kell felelnie azon EU-s célnak, hogy 2050-re a gazdaság elérje az éghajlati semlegességet.

Korábban az EU a személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátására tűzött ki komoly célokat, többek között azt, hogy 2035-re minden Európában értékesített új autónak zéró kibocsátásúnak kell lennie.

A fent említett országok a napokban közzétettek egy közös dokumentumot, melyben azt állítják, hogy a haszonjárművekre vonatkozó emissziós szabványok közelgő felülvizsgálása egy kivételes lehetőség arra, hogy jelzést küldjenek a piac felé, és ösztönözzék az időben történő átállást.

Sokan maradnak szabályozatlanul

Hozzátették, hogy a 2030-as célértéket ki kellene terjeszteni több közúti haszonjárműre, mivel a szektorhoz kötődő kibocsátás harmada a hatályos szabványok alá nem tartozó járművekből ered.

Az EU környezetvédelmi ügynöksége szerint a teherszállítás iránti növekvő kereslet miatt a nehéz tehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátása évről évre nagyobb volt 2014-től kezdve, mígnem 2020 egy átmeneti esést nem hozott. A jövő hónapban előterjesztett javaslat arra irányul, hogy az ágazatot a fosszilis tüzelőanyagok helyett az elektromos vagy hidrogénüzemű hajtások felé terelje – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink