Trend Elektromos tűzoltóautót vesz egy amerikai város

Elektromos tűzoltóautót vesz egy amerikai város

autopro.hu/P.B. | 2023.05.02 06:17

Elektromos tűzoltóautót vesz egy amerikai város

Fotó: Rosenbauer America

A coloradói Boulder városa elektromos tűzoltóautót rendelt az osztrák Rosenbauertől. Ez nem csak a város, de Colorado történetében is az első alkalom, de globális szinten sem sok elektromos tűzoltót találni.

Hirdetés

A Rosenbauer RTX tűzoltóautó egy teljesen elektromos jármű, dízel hatótávolság-növelő motorral. Valószínűleg 2024 végén vagy 2025 elején szállítják le a coloradói példányt, a jármű becsült költsége körülbelül 1,78 millió dollár, vagyis mintegy 605 millió forint.

„Ez egy óriási előrelépés közösségünk számára, és egy újabb példa Boulder vezető szerepére az éghajlatváltozás kezelésében” – mondta Nuria Rivera-Vandermyde városvezető.

A Rosenbauer RTX 360 kilowatt csúcsteljesítményű, összkerékhajtással és kettős villanymotorral rendelkezik. A jármű két Volvo Penta akkumulátorának kapacitása 132 kilowattóra. Ráadásul a tűzoltóautót úgy tervezték, hogy „jobban kiszolgálja az egyre sokszínűbb tűzoltói munkaerő igényeit”. Boulder városának nyilatkozata szerint ezek a fejlesztések magukban foglalják az állítható felfüggesztést, amely alacsonyabb felszereltséget és vezetőfülke-beszállási magasságot tesz lehetővé, az összkerékhajtást és az összkerék-kormányzást, az ergonomikusan kialakított fülketeret.

A Rosenbauer egy osztrák cég, és először 2020-ban mutatta be teljesen elektromos tűzoltóautóját. Azóta Bázel és Berlin szerzett be ilyen tűzoltót Európában, míg az Egyesült Államokban a Los Angeles-i Tűzoltóság 2021-ben vásárolt egy elektromos tűzoltóautót, a minnesotai Saint Paul tűzoltósága márciusban írt alá megrendelést – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink