Trend Égetően szükséges és még gazdaságos is lehet az akkumulátorok újrahasznosítása

Égetően szükséges és még gazdaságos is lehet az akkumulátorok újrahasznosítása

autopro.hu/P.B. | 2020.09.20 16:22

Égetően szükséges és még gazdaságos is lehet az akkumulátorok újrahasznosítása

Fotó: Pixabay

Egy friss tanulmány szerint a következő évtizedekben hatalmas piaca lesz az akkumulátorok újrahasznosításának. A növekedésnek több oka is van: egyrészt sokszor anyagilag és etikailag is aggályos a lítium, a kobalt és más ritka fémek bányászata és feldolgozása, másrészt az elhasznált akkumulátorok újrahasznosítása könnyen megtérülhet.

Hirdetés

Hiába növekszik a kereslet az elektromos autók iránt, és hiába egyre nagyobb trend az elektrifikáció, a lítium-ionos akkumulátorok egyre nagyobb számban érnek életciklusuk végére, aminek következtében a következő években hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik majd az elhasznált akkumulátorokból. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek a kiszuperált akkuk többé már semmire nem lesznek jók!

Az IDTechEx legfrissebb tanulmánya szerint csak 2020-ban 330 kilotonna hulladék képződhet lítium-ionos akkumulátorokból. Ez a mennyiség komoly gondot okozhat, ha nem megfelelően kezelik, azonban egyre nagyobb az akkumulátor-újrahasznosítás szerepe.

Újrahasznosítással a kitettség ellen

Európa nem áll jól az elektromos autókhoz szükséges nyersanyagokból, így az európai gyártók számára a hosszú ellátási láncoknak való kitettséget, és ennek kockázatát jelentősen csökkentheti, ha az OEM-ek újrahasznosított akkumulátorokat használhatnak.

A lítium-ionos akkuk újrahasznosítása ráadásul nem számít költségesnek ahhoz képest, hogy mennyi használható anyag nyerhető ki az öreg akkumulátorokból. Sok esetben már a réz és a kobalt kinyerése után gazdaságossá válhat a folyamat.

Egyre többen foglalkoznak újrahasznosítással

Az autopro.hu több olyan projektről is beszámolt, amiknek lényege az elhasznált akkuk újbóli felhasználása, a hulladékból a használható elemek kinyerése. Többek között a Volvo Buses, az Audi és a Hyundai is részt vesz hasonló programokban, míg az Egyesült Államokban a Redwood Materials tervez egy gigagyárat, melyben akkumulátorokat hasznosít majd újra.

Az Automation cikke szerint 2040-re 31 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát az akkumulátorok újrahasznosítása.

Kiemelt Partnereink