Trend Cserélhető akkumulátoros teherautókat fognak tesztelni Németországban

Cserélhető akkumulátoros teherautókat fognak tesztelni Németországban

autopro.hu/V.M. | 2021.03.19 11:19

Cserélhető akkumulátoros teherautókat fognak tesztelni Németországban

Az akkumulátorcserélő berendezés sematikus rajza. | Fotó: Technische Universität Berlin

Egy, a Berlini Műszaki Egyetem által vezetett konzorcium egy 6,5 millió eurós projektbe kezdett, mely során valós körülmények között végzett tesztek során fogják felmérni, hogy az elektromos nehéz tehergépjárművekkel végzett fuvarozásban az akkumulátorok cseréje alternatívája lehet-e az órákig tartó töltésnek.

Hirdetés

Az eHaul nevezetű projektet a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium, illetve a projekt résztvevői támogatják pénzügyileg. A projekt partnerei között szerepel többek között a Bosch és a gyógyszerészeti termékek szállítmányozásával foglalkozó Unitax Pharmalogistik is.

A 2023. szeptember végéig tartó projekt keretében a partnerek jelenleg két cserélhető akkumulátoros elektromos teherautót készítenek fel, melyeket aztán két logisztikai vállalat fog rendszeresen használni tesztelési célból. A járműveket érzékelőkkel látják el azok energiafogyasztásának mérésére. A szenzorokkal megállapítható lesz például a motor, a légkondicionáló vagy a raktér megfelelő hőmérsékleten tartásáról gondoskodó berendezések energiafogyasztása, továbbá az adatgyűjtés le fogja fedni az olyan fogyasztást befolyásoló tényezőket is, mint az időjárás.

Órák helyett percekben mérhető a várakozási idő

A két jármű telepeit egy, jelenleg Berlin déli részén fejlesztés alatt lévő állomáson fogják kicserélni. A cél, hogy egy teljes mértékben automatizált állomást tervezzenek.

Az állomáshoz érkező teherautó energiatároló egységét egy robot fogja eltávolítani, majd kicserélni azt egy feltöltött darabra. A folyamat mindössze néhány percet fog igénybe venni.

Dr. Stefanie Marker, a Berlini Műszaki Egyetem professzora elmondta, a fuvarozók nem engedhetik meg, hogy órákat veszítsenek az akkumulátor töltésére várva. Továbbá kifejtette, hogy a valós körülmények között végzett tesztekkel céljuk, hogy megállapítsák, a negyven tonna össztömegű cserélhető akkumulátoros tehergépkocsik megfelelő alternatívával szolgálnak-e az akár háromszáz kilométeresnél hosszabb napi utak esetében is.

Kiemelt Partnereink