Trend Biztonságos az önvezető rendszere? Az Aurora megmondja!

Biztonságos az önvezető rendszere? Az Aurora megmondja!

autopro.hu/V.M. | 2021.08.24 06:18

Biztonságos az önvezető rendszere? Az Aurora megmondja!

Fotó: Aurora

Az önvezető rendszerek fejlesztésével foglalkozó Aurora mások számára is hozzáférhetővé tette metodikáját, ami annak felmérésére szolgál, hogy az autonóm autók és teherautók önvezető rendszerei elég fejlettek-e már ahhoz, hogy vezető nélkül közlekedjenek.

Hirdetés

„Úgy gondoljuk, hogy csak így kaphatunk egy biztonságos, kereskedelmi forgalomba bocsátható terméket” – fogalmazott az Aurora társalapítója és vezérigazgatója, Chris Urmson a biztonsági metodika elérhetővé tétele kapcsán.

A metodika lényege, hogy az önvezető jármű akkor tekinthető közúti közlekedésre alkalmasnak, ha az megfelel az olyan kritériumoknak, mint az általános közlekedési feladatok végrehajtásához szükséges képességek megléte, illetve a meghibásodások vagy a működést negatívan befolyásoló külső erőkkel szembeni ellenállóság. A kritériumok és alkritériumok teljesülését bizonyítékokkal, például teszteredményekkel kell alátámasztani.

A Volvoval is együttműködő szilícium-völgyi Aurora szerint az autonóm vezetési rendszereket fejlesztő cégek közül elsőként teszik elérhetővé egy biztonsági szint felmérésére szolgáló metodikát.

Az Aurorát a Tesla, az Uber és a Google korábbi tisztviselői alapították öt évvel ezelőtt. A cég egy felvásárlási céllal létre hozott vállalattal egyesül az év utolsó negyedében, amivel részvényeit be fogják vezetni a tőzsdei kereskedésbe. Az Aurora korai befektetői között szerepel az Amazon, a Hyundai és a BMW is – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink