Trend Bio-etanollal hajtott villanyautón dolgozik a Nissan

Bio-etanollal hajtott villanyautón dolgozik a Nissan

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.06.21 15:29

Bio-etanollal hajtott villanyautón dolgozik a Nissan

A japán gyártó szilárd oxid üzemanyagcellás (SOFC-alapú) hajtásrendszer fejlesztésébe kezd. Ez a technológia első autóipari alkalmazása.

Hirdetés

Az SOFC üzemanyagcellák az oxigén és többféle lehetséges üzemanyag (például etanol vagy földgáz) kémiai reakcióját hasznosítják, és magas hatásfokkal állítanak elő elektromos áramot, az e-Bio üzemanyagcella SOFC áramforrása a jármű üzemanyagtartályában tárolt etanolból állít elő elektromos áramot. Az e-Bio üzemanyagcella azzal a hidrogénnel működik, amit a felhasznált üzemanyagból a levegő oxigénjének segítségével nyernek ki a gázreformálás eljárásával, és az itt bekövetkező elektrokémiai reakció szolgáltatja a jármű hajtásához szükséges áramot.

Az e-Bio üzemanyagcella egy nagy hatásfokkal működő SOFC áramforrást használ, ami a benzinmotoros autókéhoz hasonló, 600 km-t meghaladó hatótávolságot tesz lehetővé. Az e-Bio üzemanyagcellás járművek elektromos hajtásából adódó előnyök, mint a csendes haladás, a sima megindulás vagy a lendületes gyorsulás a tisztán elektromos autóknál (EV) megismert vezetési élményt és kényelmet biztosítják.

Az üzemanyagcellás rendszerekben különböző vegyületek oxigénnel reagálva, káros melléktermékek nélkül generálnak elektromos áramot. Az üzemanyagcellás rendszerekben az áramtermelés jellemzően szén-dioxid-kibocsátással jár együtt. A bioetanol-alapú rendszerben azonban a cukornád ellensúlyozza ezt a CO2-kibocsátást, és így a teljes ciklus karbonsemlegesnek tekinthető, és gyakorlatilag egyáltalán nem növeli a szén-dioxid összmennyiségét.



A jövőben az e-Bio üzemanyagcella meg inkább felhasználóbarát lesz, mivel a vízzel elegyített etanol sokkal egyszerűbben és biztonságosabban kezelhető, mint a legtöbb egyéb üzemanyagfajta, továbbá a gyors újratölthetőség és a bőséges üzemanyagkészlet is komoly előnyt jelent az elektromos autókhoz képest. A fenntartási költségek figyelemre méltóan alacsonyak, nagyjából megfelelnek a jelenleg kapható elektromos autókénak.

Az e-Bio üzemanyagcella a „Nissan Intelligens Meghajtás” koncepció egyik eredménye, ami a hatékonyabb energiafelhasználást és az elektromos hajtású járművek további térhódítását célozza a valódi vezetési élmény megtartásával együtt.

Kiemelt Partnereink