Trend Beszáll a robotikába a Google anyacége

Beszáll a robotikába a Google anyacége

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.05 10:22

Beszáll a robotikába a Google anyacége

Fotó: Pixabay

Öt éven át fejlesztett titkos szoftvert a Google anyavállalata ipari robotokhoz. A projekthez új céget is alapítottak Intrinsic néven. Céljuk a robotok könnyebb, költségkímélőbb és rugalmasabb működtetése, széleskörű elterjesztése és hozzáférhetőségük javítása.

Hirdetés

A nemrég bemutatott, ipari robotokhoz fejlesztett szoftverért felelős Intrinsic vállalatot a brit Wendy Tan White vezeti, aki 1999-ben megalapította a Moonfruit nevű weblapfejlesztő céget, majd a technológiai és üzleti sikereiért A Brit Birodalom Rendjének tagjává avatták 2016-ban. Két éve Kaliforniába költözött, ahol a Google anyacége, az Alphabet titkos, X nevű kutatóközpontjának alelnöke lett.

White szerint az Intrinsic által fejlesztett szoftveres megoldások szélesebb körben teszik lehetővé az ipari robotok kreatív, jövedelmező használatát. Jelenleg a megtermelt javak 70 százaléka 10 országból származik, ezért reméli, hogy a projekt segít majd fenntarthatóbban, igazságosabb viszonyok gyártani különböző termékeket. Azáltal, hogy az ipari robotok könnyebben és olcsóbban üzemeltethetők, több lehetőség nyílik lokálisan gyártani, ezáltal elkerülve a szállítással járó költségeket és emissziót, és munkahelyeket teremtve.

Drasztikus egyszerűsödés

A fejlesztők kezeit a robotok tanításának meglepően behatárolt, körülményes módja köti meg – olykor többszáz órányi programozás szükséges ahhoz, hogy egy robot össze tudjon hegeszteni vagy ragasztani két alkatrészt. Sok aprólékos, finom művelet sokszor még így sem végezhető el, mert nincs meg a megfelelő szenzoros vagy szoftveres háttér. White és csapata az elmúlt években ezek megteremtésén dolgozott, illetve az ipari robotok önálló tanulását és alkalmazkodási képességét fejlesztették az Alphabet különböző csapataival és ipari szereplők közreműködésével. Szoftverükkel többek között olyan robotikai technológiákat érintenek, mint az automatizált észlelés, gépi tanulás, mozgástervezés. Az Alphabet kutatói két óra alatt megtanítottak egy robotot egy USB összeköttetés létrehozására, ami hagyományosan többszáz órát vett volna igénybe. Robotjaik képesek bútorok és egyéb összeszerelésére és egyéb építészeti feladatokra. Az ETH Zürich egyetemmel közösen egy svájci kísérlet során a kutatók felprogramoztak egy csoport plafonra szerelt robotot, hogy fa elemek összeragasztásával hozzanak létre egy tartószerkezetet.

Elérhető robotika mindenkinek

Az elvégzett kísérletek és megannyi hasonló ipari feladat White szerint ma még nem, vagy irreális költségek mellett automatizálhatók. Az Intrinsic szoftveres újításai drasztikusan csökkenthetik a költségeket, és egyszerűsíthetik az ipari robotok alkalmazását, így azok sokkal elérhetőbbé válhatnak. Minél több vállalat használ robotokat minél több célra, annál sokszínűbb lesz az árutermelés, a költségek csökkennek, a fenntarthatóság nő. A robotok egyre jobb képessége a finomabb és precízebb feladatok megoldására és a tanulásra ahhoz hasonlítható, ahogyan a személyi számítógépek fejlődése korábban elképzelhetetlen lehetőségeket kínált az embereknek és cégeknek. Az ipari robotika intenzív fejlődését segíti még, hogy egyre olcsóbbá válnak a robotok hardveres komponensei és a szenzorok, és egyre kifinomultabbá válik a gépi látás és tanulás világa.

Most, hogy az Intrinsic az Alphabet X kutatóközpontot elhagyva kilépett a piacra, termékei fejlesztéséhez ipari robotokat alkalmazó partnercégeket keres, mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó szakértőket és szoftvermérnököket toboroz az Egyesült Államokban és Németországban felállítandó csapataiba — írta meg a Drives & Controls.

Kiemelt Partnereink