Trend Az olcsó olaj miatt kiürülhetnek a repülőgép-temetők

Az olcsó olaj miatt kiürülhetnek a repülőgép-temetők

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.01.26 07:32

Az olcsó olaj miatt kiürülhetnek a repülőgép-temetők

Úgy tűnik, egyelőre megmenekülnek a régi kerozinfaló repülőgépek a szétszereléstől. A repülőgéplízing cégek újra munkába állítják a sivatagokban szétszerelésre váró járműveket.

Hirdetés

Az olajár esése miatt annyira olcsó a kerozin, hogy megéri újra üzembe helyezni a leselejtezett gépeket néhány légitársaság számára. Az új trend hatással lehet a két nagy gyártó termelésére is - írja a Portfolio.hu.

A négyhajtóműves Airbus A340, a Boeing 747 régebbi modelljei közül jónéhány vár arra a sivatagok repülőgéptemetőiben, hogy szétszereljék őket. Közülük néhány példány egy időre megmenekülhet, mert a zuhanó olajár miatt gazdaságos lesz újra az üzemeltetésük. A repülőgéplízinggel foglalkozó AerCap elmondta egy konferencián, hogy erős fellendülés látszik a keresletben a légitársaságok részéről az olyan gépek iránt is, amelyekről már azt gondolták, hogy nyugodtan szétszedhetik őket. A most 18-19 éves Boeing 747-es, 757-es és Airbus A340-es repülőgépek élettartama így további 3-4 évvel kitolódhat.

Az olaj alacsony ára "feltámadást" hoz a repülőtemetőkben

A repülőgépgyártók rekordmennyiségű megrendelést kaptak tavaly az új gépeikre, a szénszálas, üzemanyag-hatékonyabb repülőkre, mivel mindenki arra számított, hogy a tartósan magas olajárak időszaka jön - emlékeztet a gazdasági portál. Miután a légitársaságoknál az üzemanyag a legjelentősebb költségtényező, a repülőgépgyártókkal együtt keresték azokat a megoldásokat, amelyekkel üzemanyagot spórolhatnak. Ezen feljesztések jegyében teltek az elmúlt évek, aminek az egyik eredménye például a Boeing Dreamlinere.

Elemzők szerint azonban nincs ok aggodalomra, nem fogják most tömegesen visszamondani a megrendeléseiket a légitársaságok, mivel a flottatervezés hosszú távra szól és nagyon sok kockázati faktort kell figyelembe venni. De az olajár 50%-os zuhanása miatt jó lehetőséget kapnak azok a légitársaságok, akik nem engedhetik meg az új gépeket, a nyugdíjazott repülőkkel bővíthetik flottájukat. De azoknak is jól jöhet, akiknek sokat kellene várniuk egy-egy új repülőgépre - foglalja össze az aktuális piaci helyzetet a Portfolio.hu.

Kiemelt Partnereink