Trend Az elektronikus orré lehet a jövő a szagok vizsgálatában

Az elektronikus orré lehet a jövő a szagok vizsgálatában

autopro.hu/V.M. | 2021.05.02 16:21

Az elektronikus orré lehet a jövő a szagok vizsgálatában

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Elektronikus méréssel objektív, és akár sztenderdizált módon lehetne vizsgálni az autók belső terében használt anyagok szagát. A megoldással a fejlesztési időt és költségeket is csökkenteni lehetne.

Hirdetés

Az autók belső terében hasznát anyagok szagát alapvetően szubjektív módon tesztelik. A bevett módszer szerint a laborteszteken kívül gyakran szaglásukért fizetett specialistákból álló csoportokkal is megvizsgáltatják az anyagok szagát. A francia szagelemzésre specializálódott Aryballe, az Asahi Kasei Plastics Észak-Amerikával és a Digitális Szaglási Autóipari Konzorciummal együttműködve, a SAE International világkongresszusán mutatta be, hogyan lehetne digitalizálni és objektívvé tenni az autók szagának mérését.

Ma nincs kidolgozott sztenderd a szagok mérésének egységesítésére. A vállalatok saját, eltérő eljárásokat alkalmaznak, ami növeli a fejlesztési időt és költségeket – magyarázta Etienne Bultel, az Aryballe egyik fejlesztőmérnöke.

Rendkívüli érzékenység

A cég egy elektronikus orrot, a szagok értékelésére és megkülönböztetésére alkalmas eszközt fejlesztett. Az eszköz képes elkülöníteni a különböző műanyagtípusokat, továbbá az azonos anyag különböző kémiai összetételű változatait is.

Bultel kifejtette, a munkáját megnehezítette, hogy az emberek eltérő módon értékelik ugyanazt a szagot. Ehhez hozzájárulnak a szaghoz kötődő emlékek, valamint a kulturális különbségek is.

További nehézség, hogy a gyártási folyamatok ugyancsak hozzájárulnak a szagok képződéséhez, így néha nehéz lehet megállapítani, hogy melyik alkatrész határozza meg az utastér szagát.

Számszerűsíthető értékelés

Az Aryballe által fejlesztett eszköz a TD-SPRi, egy termikus deszorpción alapuló megoldás, ami négyszázszorosára képes növelni a szagok intenzitását. A berendezés által érzékelt szagokat különböző minőségi csoportokba rendezik, vizuális visszajelzést adva a szagok egymáshoz képesti milyenségéről. A klaszteres ponttáblázat egyúttal számszerűsíthető módon is képes megmutatni a szagok minőségét, lehetővé téve azok egymástól való pontos távolságának, valamint annak meghatározását, hogy melyik üti meg az elfogadható szintet.

Az még megoldásra vár, hogy a digitális természetű eredményeket összeegyeztessék az emberi szagtesztek során született eredményekkel. Bultel elmagyarázta, hogy nem mindig egyértelmű a kapcsolat az ember által érzékelt szag és a vegyület összetétele között.

Kiszűrhetőek az emberek közti különbségek

Bultel ugyanakkor meg van győződve, hogy megoldásukkal objektív módon mérhetőek a szagok, és a digitális szagérzékeléssel lehetségessé válik a szagtesztek sztenderdizálása.

Hozzátette, hogy az Aryballe által végzett munka segíteni fogja egy szagok számszerű mérésére szolgáló pontozási módszer kidolgozását, amivel az emberek közti különbségektől mentesülve, megismételhető módon végezhetőek mérések. Végső soron pedig a szagmérés ilyen módon egységesítése jótékony hatással lesz a végtermékek minőségére.

Kiemelt Partnereink