Trend Az acélnál is erősebb polimert készítettek kutatók

Az acélnál is erősebb polimert készítettek kutatók

autopro.hu/V.M. | 2022.02.13 12:16

Az acélnál is erősebb polimert készítettek kutatók

Fotó: MIT News

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói egy kétdimenziós polimert alkottak, ami kétszer olyan erős, mint az acél, miközben sűrűsége csupán töredéke azénak. Az új anyagot többek között az autóiparban alkalmazhatják a jövőben.

Hirdetés

Az új polimer folyáshatára – ami a rugalmas viselkedés határát és a plasztikus viselkedés kezdetét jelzi – kétszerese az acélénak, annak ellenére, hogy sűrűsége csak hatoda azénak. A szóba jövő felhasználási területek között szerepelnek az alacsony tömegű bevonatok autók és mobiltelefonok számára, valamint az építőanyagként alkalmazás hidakhoz és más épületekhez.

A polimer kétdimenziós síklapokba rendeződik, aminek elérését a tudományos közösség egészen eddig lehetetlennek tartotta. A polimerek jellemzően spagetti szerű láncokba rendeződnek, egy sík struktúra létrehozását pedig az eddig élt konszenzus szerint akadályozza, hogy amennyiben akár egy monomer is elfordul le- vagy felfele, tehát a síkból kilépő irányba, az anyag három irányba kezd el nőni.

Az új, poliaramidok közé sorolt anyag előállításához az MIT kutatói kidolgoztak egy melaminvegyületen alapuló polimerizációs eljárást. A megfelelő körülmények között a monomerek két irányba nőnek, kerek síkokat alkotva, melyek egymás fölött helyezkednek el. Ezeket a lemezeket hidrogénkötések tartják össze, stabilitást és szilárdságot kölcsönözve a struktúrának.

Spontán folyamat

A molekulák kétdimenzióban egymáshoz kapcsolódásáról Michael Strano, az MIT kutatásának egyik vezetője elmondta: „Ez a mechanizmus spontán módon zajlik le oldatban, és miután szintetizáljuk az anyagot, centrifugálással könnyedén rendkívül erős, vékony filmeket állíthatunk elő.” A kutatók sikerrel demonstrálták, hogy az általuk 2DPA-1-nek nevezett anyaggal felületek vonhatóak be.

„Egy fontos tulajdonsága ezeknek az új polimereknek, hogy eredeti állapotukban dolgozhatóak fel oldatok formájában, ami számtalan olyan új alkalmazást fog támogatni, ahol a magas szilárdság-tömeg arány követelmény. Ilyen például a kompozit anyagok gyártása” – fogalmazott Matthew Tirrell, a Chicagói Egyetem Pritzker Molekuláris Mérnöki Iskolájának dékánja a kutatás eredményeit kommentálva.

Kiváló szigetelés

Az új anyag monomerjei Lego kockák módjára kapcsolódnak össze, ezért a gázok nem képesek áthatolni rajta. „Ez lehetővé teheti számunkra, hogy olyan ultravékony bevonatokat készítsünk, melyek teljesen megakadályozzák a víz és a gázok átjutását. Ez a fajta bevonat felhasználható lehet fémek védelmére autóknál és más járműveknél, valamint acélstruktúrák védelmére.”

A kutatók kettő szabadalmi kérelmet nyújtottak be, amik az anyag előállítási folyamatához kötődnek. Emellett most azt vizsgálják, hogy az ú anyag hogyan is képes kétdimenziós síkok képzésére, valamint az összetétele megváltoztatásával kísérleteznek annak reményében, hogy azzal további új anyagokat sikerül készíteniük – írta meg a Plastics Today.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink