Trend Autonóm funkciókkal teszi könnyebbé a szemétszállítást a Daimler

Autonóm funkciókkal teszi könnyebbé a szemétszállítást a Daimler

autopro.hu/V.M. | 2020.08.14 06:20

Autonóm funkciókkal teszi könnyebbé a szemétszállítást a Daimler

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler japán leányvállalata, a FUSO, a Kavaszakiban található központjában mutatta be a FUSO eCanter SensorCollect koncepció önvezetési képességeit. Az akkumulátoros elektromos szemétszállítónak a kezelője a távolból adhat utasításokat, megkönnyítve és gyorsítva a munkavégzést.

Hirdetés

A már Japánban, az USA-ban és Európában is alkalmazásban lévő, tisztán elektromos FUSO eCanteren alapuló jármű képességeit a „FUSO Jövő Innovációs Laboratórium” esemény alkalmával demonstrálták. Az operátor a karjához erősítette kezelőfelületen keresztül adhat parancsokat a lidar és ultrahangos szenzorokkal, valamint nagy pontosságú GPS-alapú helymeghatározással rendelkező szemétszállítónak. A jármű követheti kezelőjét, és utasítására megállhat, képes magától kikerülni az útjába kerülő akadályokat, amennyiben pedig egy ember vagy egy tárgy kerül a közelébe, azonnal állóra fékezi magát.

A koncepciós jármű fejlesztéséhez a vállalaton belülről és azon kívülről gyűjtött ötleteket is felhasználtak. A FUSO jelenleg is több kezdeményezést folytat, amik célja innovatív ötletek gyűjtése. A FUSO több műhelyfoglalkozást és hackathont is szervezett japán, illetve külföldi egyetemek hallgatóinak, emellett együttműködésre lépett startupokkal. Az eseményeknek köszönhetően eddig több mint száz életképes koncepciót sikerült beazonosítani.

A FUSO eCanterből már több mint 160 példányt használnak Japánban, Európában és az Egyesült Államokban. Európában jelenleg tizenegy németországi, brit, francia, portugál, ír, holland, valamint dán városban alkalmazzák a típust.

Kiemelt Partnereink