Trend Autonóm autózás: tényleg minden sofőr álma?

Autonóm autózás: tényleg minden sofőr álma?

Panker Gergő | 2015.03.12 12:03

Autonóm autózás: tényleg minden sofőr álma?

Az Audi és a Mercedes nagy hangsúlyt fektet az autonóm autózásra, míg a Fiat és a Volvo vezetői óvatosabban közelítenek az új technológiához. Az Automotive News World Congress találkozón több autóipari vezető is nyilatkozott a sofőr nélküli autózás jövőjéről.

Hirdetés

Számos autóipari vezető úgy gondolja, hogy a sofőr nélküli autózás lesz a következő fontos trend az iparágon belül. Úgy vélik, hogy az autonóm autózás egy újabb szintre emelheti a luxust, egyúttal növelve a biztonságot, mivel az autóbalesetek 90 százalékát emberi hiba okozza.

Más gyártók vezetői viszont kételkednek benne, hogy a tulajdonosok valóban azt szeretnék, hogy az autó átvegye az amúgy sokaknak élvezetet nyújtó vezetést. A technológiát érintő első számú kérdés, hogy mikor debütálhatnak az első sofőr nélküli közlekedésre is alkalmas modellek.

Dieter Zetsche a Mercedes jövőt idéző tanulmányautójával az idei CES-en

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója, Ulrich Hackenberg, az Audi technikai fejlesztésért felelős igazgatója, valamint Elon Musk, a Tesla társalapítója egyetértenek abban, hogy akár egy évtizeden belül kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek a teljesen önálló közlekedésre alkalmas járművek.

A tanácsadással foglalkozó Boston Consulting Group szerint egy újabb évtizeden belül, 2035-ig, a globális eladások negyedét sofőr nélküli autók teszik majd ki, amelyből 18 millió részben, míg 12 millió teljesen önálló közlekedésre is alkalmas lesz. Elemzők szerint Nyugat-Európa és Japán lesz az első régió, ahol a technológia először teret nyer majd, 2035-re pedig Kína útjain találunk majd önállóan közlekedő autókat a legnagyobb számban.

Dieter Zetsche az idei CES-t kihasználva mutatta be a Luxury in Motion (luxus mozgásban) tanulmányt, amelyet a német gyártó az autóvezetők következő generációja számára fejlesztett ki, akik már hajlandóak átadni a kormányt a számítógépnek. A Daimler vezérigazgatója szerint a jövő járműve egy „kerekeken guruló burok, amely lehetővé teszi számunka, hogy ott intézhessük ügyeinket, ahol szeretnénk, amikor csak szeretnénk. Ez az autóipari luxus újradefiniálása“ – ismertette a Zetsche. A körülbelül 2030-as évet előidéző tanulmányban az első ülések forgathatók, így az utasok kényelmesen, szemtől szembe beszélgethetnek egymással.

Sci-fi

Mi a helyzet az olyan autókkal, amelyek úgy közlekednek, hogy az utasok közben alszanak? – Ez egyelőre sci-fibe illő elgondolás – mondta Lotta Jakobsson, a Volvo biztonsági rendszerekért felelős vezetője. A svéd gyártó biztonsági rendszerekért felelős szakembere elmondta, hogy az autonóm autózás ezen szintje még „évtizedekre van“. Bár a gyártó ígéretet tett, hogy számos high-tech vezetést segítő rendszerrel járul hozzá azon céljáig, hogy 2020-ig nullára csökkentse az új Volvo személyautókban történő halálesetek számát, a teljesen autonóm járművek mindennek egyelőre nem képezik részét – tette hozzá Jakobsson.

Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler Automobiles vezérigazgatója

Sergio Marchionne, az FCA vezérigazgatója nemrég elmondta, hogy a sofőr nélküli autózás a közeljövőben egyelőre nem képezi részét a gyártó stratégiájának. Az detroiti Automotive News Worly Congressen Marchionnét megkérdezték, hogy véleménye szerint az embereket valóban annyira érdekli-e a sofőr nélküli autózás. – Szerintem nem. Noha vannak olyan vezetési folyamatok, amelyek esetében az emberek hasznát veszik majd az önálló funkcióknak, úgy gondolom, hogy az emberek szeretnék majd saját maguk vezetni az autóikat – válaszolta a Fiat Chrysler első embere.

Elemzők szerint a váltás hosszú időt vesz majd igénybe. – A sofőr nélküli autózás legnagyobb korlátja az idő, túl sok dolognak kell még bizonyítania, mind technológiai, mind pedig a törvényhozási oldalon – mondta Egil Juliussen, az ISH Automotive kutatásokért felelős vezető elemzője. Juliussen szerint az áttörés autonóm autózás számára 2025 és 2030 között érkezhet el, amikor az operációs rendszerek és a térképszoftverek valós idejű frissítése már nem okozhat semmilyen gondot. – Egy új körforgalom nem lehet probléma a navigációs rendszer számára, amennyiben a sofőr a volánnál ül, ám nehézséget okozhat az autó szenzorainak, ha a központi számítógép nem találja az új vonalvezetést a térképen.

A Google tényleg a barátunk?

Egy másik kérdés, hogy a nem (feltétlenül) autóipari területen tevékenykedő óriásvállalatok mint az Apple vagy a Google vajon az autógyártók szövetségesei vagy ellenfelei lesznek. A Google egyik vezetője januárban úgy nyilatkozott, hogy a vállalatnak nincsenek autóipari tervei, mivel szeretne szoftvereket és térképszolgáltatásokat eladni az autógyártók számára.

Chris Urmson, a Google sofőr nélküli autózásért felelős projektvezetője a kongresszuson kiemelte, hogy a vállalat jelenleg a világ vezető autógyártóival folytat tárgyalásokat az tech vállalat önálló közlekedésre alkalmas járműveinek piaci bevezetésével kapcsolatban.

A Google egyelőre nem tervezi az idén már közúti tesztelésnek is alávetett kétüléses kisautó gyártását, ám a technológia kereskedelmi bevezetését követően erre is sor kerülhet. – Egyszer majd el kell kezdenünk partnerek után kutatni a járművek gyártásához, hogy piacra dobhassuk a technológiánkat – hangsúlyozta Urmson. Az időkeretet illetően Chris Urmson elmondta: – Amikor készen áll és eléggé biztonságos.

A profit reményében

Bár a Boston Consulting Group előrejelzése szerint a sofőr nélküli technológia 2025-ra 42 milliárd dolláros piaccá nőhet, sokak számára kérdéses, hogy mindez mekkora bevételnövekedést jelentene a hagyományos autóipari beszállítók számára. – Az olyan első körös beszállítók mint a Bosch vagy a Continental hatalmas szerepet fognak ebben játszani, bár ezek a vállalatok olyan gigantikus méretűek, hogy a sofőr nélküli autózással kapcsolatos fellendülés csak kismértékben járul majd hozzá a bevételük növekedéséhez – fejtette ki Max Warburton, a Bernstein Research autóipari elemzője.

Warburton szerint az autonóm autózással járó legnagyobb nyereségre az olyan globális beszállítók számíthatnak, mint a Takata, az Autoliv vagy a ZF Friedrichshafen (miután bekebelezte a TRW Automotive-ot), mivel ezek a vállalatok minden adódó lehetőséget kihasználnak a fejlett vezetést segítő rendszerek fejlesztése terén. A Boston Consulting előrejelzése szerint a felhasználók számára a sofőr nélküli funkciók ára a kezdetekben 2 ezer dollár és 10 ezer dollár között alakul majd, ám ahogy az önálló vezetésre képes rendszerek egyre elfogadottabbá válnak, 4–10 százalékos csökkenésre számíthatunk az első tíz év során.

Az Audi RS7 Piloted Driving tanulmánya már a versenypályán is bizonyított

Ami már most is elérhető

Számos prémium és nem prémium gyártó már most is kínál vezetést segítő rendszereket, mint például az aktív sebességtartó automatikát, amely az autonóm autózás 1. szintjének felel meg (lásd a lenti keretes részt). A 3. szint a feltételes automatizálás, azaz a félig önálló autózás. A rendszert jelenleg torlódássegédnek nevezik, mivel főként 0-60 km/h közötti lassú forgalomban történő haladáshoz tervezték. A Mercedes-Benz Stop&Go Pilot néven kínálja a rendszert, amely része az S-osztályhoz és a C-osztályhoz is rendelhető kb. 800 ezer forintnak megfelelő összegért elérhető vezetést segítő csomagnak.

A BMW kínálatában szintén találunk hasonló rendszert az 5-ös szériához. Németországban az extraként elérhető felszerelés 2 ezer euróba kerül. Ulrich Hackenberg, az Audi technikai igazgatója elmondása szerint a jövő év végéig az Audi bevezeti az extraként rendelhető félautomata vezetési funkcióját az A8-as modellben.

Az Infiniti is hírt adott arról, hogy kereskedelmi forgalomban is elérhetővé teszi a Q80 Inspiration tanulmányautón található sofőr nélküli segédrendszereket. A technológia lehetővé teszi a sofőr számára, hogy megadja, melyik funkciót mikor szeretné használni.

A világ legnagyobb autóipari beszállítójának számító Robert Bosch a 2015-ös Automotive News World Congressen bemutatott egy négy szintből álló ütemtervet, amely előrevetíti a sofőr nélküli technológia bevezetésének különböző lépéseit.

  • Integrált autópálya segédlet: 2017-től az autó képes lesz 120 km/h sebességig felgyorsítani és a saját sávjában maradni, míg a sofőr folyamatosan figyeli az utat.
  • Autópálya segédlet: 2018-tó az autó képes lesz autópályán nagy sebességgel önállóan haladni és sávot váltani a sofőr engedélyével. A sofőr folyamatosan figyeli az utat.
  • Autópálya robotpilóta: 2020-tól az autó képes manőverezni az autópályán, míg a sofőr más feladatokat lát el, például beszélget, olvas vagy a számítógépen dolgozik. Amennyiben szükséges, a sofőr beavatkozhat. Ha a sofőr képtelen a beavatkozásra, az autó félreáll.
  • Robotpilóta: 2025-től az autó képes háztól házig haladni a sofőr beavatkozása nélkül. A vállalat elmondása szerint a Bosch aláírt egy szerződést egy nem megnevezett ügyféllel, amely alapján 2017 és 2018-ban radarokat, kamerákat, illetve egyéb eszközöket szállít integrált autópálya segédletekhez, ám az utóbbi két technológiához szükséges rendszerek még nem érettek meg a gyártásra.

Lépésről lépésre

A teljesen automatikus autózáshoz vezető út.

0. szint -- Nincs automatizálás. A jármű teljes mértékben a sofőr irányítása alatt áll. Napjainkban az elfogadott helyzet.

1. szint -- Vezetési segédlet. A jármű bizonyos esetekben átveheti a kormányzást, illetve szabályozza a sebességet, míg a sofőr feladata minden más irányítása, valamint figyelni az autó haladását. Például: aktív sebességtartó automatika.

2. szint -- Részleges automatizálás. A jármű bizonyos esetekben átveheti a kormányzást, illetve szabályozza a sebességet, míg a sofőr feladata minden más irányítása, valamint figyelni az autó haladását. Például: automata párhuzamos parkolás funkció.

3. szint -- Feltételes automatizálás. Bizonyos helyzetekben a sofőr teljes mértékben átadhatja az irányítást az összes biztonsági kockázattal járó funkció felett, ám folyamatosan felügyeli a jármű haladását, illetve jármű érzékeli, amikor vissza kell adnia az irányítást. Például: torlódás segédlet (lassú forgalomban történő haladáshoz).

4. szint -- Magas szintű automatizálás. A jármű minden biztonsági kockázattal járó funckiót ellát és nem számít a sofőr közbeavatkozására. Csak bizonyos közlekedési helyzetekben (csak autópálya, csak adott sávon belül, tiszta időben stb.) Lehetséges utas nélkül is.

5. szint -- Teljes automatizálás. Ugyanaz mint a 4. szint, ám nincsenek korlátozó tényezők. Háztól házig, utas nélküli haladás lehetséges. Például: alvás közben vagy az autó elküldése, hogy vegye fel az utast.

Kiemelt Partnereink