Trend Apple vs. járműipar: iCar nincs, kincset érő szoftver van

Apple vs. járműipar: iCar nincs, kincset érő szoftver van

autopro.hu/B.B. | 2017.11.26 06:29

Apple vs. járműipar: iCar nincs, kincset érő szoftver van

Autóipari értelemben egy ideje nem adott magáról hírt az okostelefongyártó, most azonban az autonóm közlekedéshez hasznos objektumfelismerő szoftverről rántották le a leplet: itt a VoxelNet.

Hirdetés

Nem tegnap volt, mikor az Apple-t több ízben összeboronálták az autóiparral, sőt, az utóbbi néhány hónapban szinte egyáltalán nem lehetett találkozni a techcég „titkos projektjéről” szóló pletykával és spekulációval. Ez változik meg most, hiszen az Apple első alkalommal - ezúttal hivatalosan - az autóiparban használható, nagy jelentőségű fejlesztést mutatott be.

A Neuer Zürcher Zeitung számolt be az önvezetést megcélzó Apple újdonságáról, a VoxelNetről. Az okostelefongyártó két mérnöke, Yin Zhou és Oncel Tuzel által közzétett adatokból kiderül, hogy a szoftver háromdimenziós objektumok (köztük a mozgó gyalogosok és kerékpárosok) felismerését végzi el nagy pontossággal.

Az Apple újítása azért lehet fontos, mivel a hírek szerint csak lidarokra lenne szükség hozzá. Eddig az önvezető járművek jellemzően többféle információforrásból tájékozódtak, a környezeti körülményeket kamerák és a szintén optikai támogatással ellátott lidarok adatai alapján értelmezték. Ez a megoldás nem tette lehetővé a kisméretű vagy távoli tárgyak pontos azonosítását, ez azonban immár megoldott problémának számíthat az Apple bejelentése után.

Hogy lesz-e valami az Apple már sokszor megjövendölt autóipari pályafutásából, hamarosan kiderülhet, hiszen a számítógépes szimulációk lezárása után a cég megszerezte a kaliforniai hatóságok jóváhagyását is, így a közeljövőben kezdődhet a szoftver valódi forgalmi körülmények között végzett tesztelése.

Kiemelt Partnereink