Trend Amerikában is elérhető lesz a Mercedes önvezető rendszere

Amerikában is elérhető lesz a Mercedes önvezető rendszere

autopro.hu/V.T. | 2023.10.03 04:16

Amerikában is elérhető lesz a Mercedes önvezető rendszere

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz útjára indítja a Drive Pilot önvezető rendszer gyártásra kész verzióját az Egyesült Államokban. A kategóriaelsőnek számító rendszert 2023 végén fogják bevezetni Kaliforniában és Nevadában a hármas szintű önvezetésre alkalmas EQS szedánokban.

Hirdetés

2024 elejére a Mercedes-Benz további Drive Pilot rendszerrel ellátott EQS és S-osztályú modellek értékesítését tervezi kaliforniai és nevadai Mercedes-Benz kereskedések részvételével. Kalifornia és Nevada az első két olyan állam, ahol engedélyezték a teljesen önvezető rendszerek használatát a fontosabb autópályákon. Bár a szabályozások minden államban mások, a Mercedes-Benz további amerikai piacokon is be akarja vezetni ezt a korszakalkotó technológiát.

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Csoport vezetőségi tagjának nyilatkozata szerint a Drive Pilot a világ első hármas szintű önvezető rendszere, ami nemzetközileg elismert típusengedéllyel is rendelkezik. A német cég műszaki igazgatója kiemelte, hogy a rendszer többféle szenzortípust érintő redundancián alapszik, ami véleménye szerint elengedhetetlen a biztonságos önvezetéshez. Elmondta továbbá, hogy a Mercedesnél kiemelten figyelnek az új technológia felelősségteljes használatára.

Fejlett eszközök tárháza

A Drive Pilot nagyjából 65 kilométer/órás sebességig engedélyezi a jármű önvezetését az erre alkalmas autópályás útszakaszokon és sűrű forgalomban. Ha aktiválják, a rendszer vezérli az autó sebességét és irányítja a járművet a sávjában, miközben a központi kijelzőn olyan applikációk is megnyithatóak, amik máskülönben blokkolva vannak.

A biztonságot elsődleges szempontnak tekinti a Mercedes az újításában, mivel magasfokú megbízhatóságra van szükség a rendszer működése közben. A Drive Pilot a vezetéstámogató rendszerek alapvető érzékelőit a Mercedes által elengedhetetlennek vélt szenzorokkal egészíti ki a biztonságos önvezetés érdekében. Ezek közé tartozik a lidar-rendszer, egy a hátsó szélvédőre helyezett kamera, szirénahangokat figyelő mikrofonok, valamint egy nedvességérzékelő a kerékjáratban. A Drive Pilottal felszerelt járművek több kormány- és fékműködtető, valamint elektromos rendszerrel rendelkeznek, hogy biztosan irányítható maradjon az autó, ha valamelyik üzemi kör meghibásodna. Ez a redundáns kialakítás lehetővé teszi, hogy a sofőr biztonságosan vegye vissza az autó irányítását.

A rendszert egyes EQS és S-osztályú modellekbe fogják beépíteni és kezdetben 2500 dolláros áron teszik aktiválhatóvá. A technológia fejlettségének köszönhetően a felhasználók a hármas szintű önvezetés aktiválásának pillanatában értesít kapnak a rendszer éppen aktuális képességeiről. A szoftverintegráció folyamatos fejlődése miatt egy előfizetéses rendszer is elérhető lesz, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az igényeiknek megfelelően válasszák ki a funkciókat. Például, ha egy ügyfél egy másik államba vagy területre költözik, ahol még nem engedélyezett a hármas szintű önvezetés használata, élhet a lehetőséggel, hogy lemondja az előfizetését.

Biztonságos közlekedés

A Drive Pilottal felszerelt Mercedes-Benzek pontos helyzetét egy, a hagyományos GPS-eknél sokkal hatékonyabb, nagypontosságú helymeghatározó rendszer adja meg. Ez a rendszer akár pár centiméteres pontossággal is képes megállapítani a jármű helyzetét. A lidar, a kamerák, a radarok és az ultrahangos szenzorok titkosított adatain kívül egy digitális nagyfelbontású térkép ad háromdimenziós képet az autó előtt álló útról és a környezetéről.

A térkép képes ellátni az autót adatokkal az út formájáról, az útvonal jellemzőiről és váratlan forgalmi helyzetekről is (például balesetek vagy útépítés). A térkép adatait adatközpontokban tárolják, amiről minden egyes járműnek van egy másolata. Ezt folyamatosan összevet az adatközpontban lévővel, szükség esetén pedig frissíti a sajátját.

A Mercedes-Benz szerint fontos, hogy vizuális jelekkel minden sofőrnek tudtára adják, ha az önvezető rendszer aktív az autóban. Emiatt a német cég előállt egy különleges türkiz színű jelzéssel, amit Automated Driving Marker Lights-nak hívnak, és bekapcsolt Drive Pilot esetén világít.

Az Egyesült Államok önvezetésről szóló szabályai és szabványai még nincsenek kellő mértékben kidolgozva, ezért a Mercedes-Benz tárgyalásokat folytat az érintett államokkal és hivatalokkal, szükség esetén pedig módosítja a Drive Pilot rendszert, hogy az megfeleljen az új szabályoknak. A német cég rendszerének szoftverén műszaki, jogi, etikai, minősítési és biztonsági szakemberek dolgoztak együtt - írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink