Trend „Akkuútlevél” készül a BMW közreműködésével

„Akkuútlevél” készül a BMW közreműködésével

autopro.hu/V.M. | 2022.04.27 08:19

„Akkuútlevél” készül a BMW közreműködésével

Fotó: Porsche Newsroom

Egy német kormány által támogatott, autó- és akkumulátorgyártókból álló konzorcium egy olyan „útlevelet” fejleszt akkumulátoroknak, aminek segítségével leolvasható azok anyagösszetétele és karbonlábnyoma.

Hirdetés

Az összesen tizenegy vállalatból álló, a német kormány által 8,2 millió euróval támogatott konzorcium tagjai között szerepel a BMW, a Basf, illetve az újrahasznosítással foglalkozó Umicore is. A célja egy olyan sztenderd rendszer tervezése, ami alkalmas az akkumulátorokkal kapcsolatos adatok gyűjtésére és tárolására, összhangban a jövőben bevezetendő EU-s szabályokkal.

Az Európai Bizottság egy idén megtárgyalásra kerülő javaslata szerint az elektromos járművekben és ipari alkalmazásokban használt, Európában értékesített akkumulátorok karbonlábnyomát 2024-től mérni kell, 2027-től pedig már konkrét limitnek kell megfelelni.

Ugyancsak 2027-től a telepek újrahasznosítottanyag-tartalmát is mérni szükséges a tervezet szerint, ami 2030-tól az újrahasznosított kobalt, lítium, nikkel és ólom minimum arányát is előírja.

Egyedülálló próbálkozás

A német gazdasági minisztérium szerint az általa felkarolt az első olyan európai projekt, ami digitális eszközt fejleszt a jövőben esedékes szabályozás követelményei szerint.

A konzorcium megoldása egy QR kód lehet, ami egy olyan online adatbázishoz csatlakozik, amiből a felhasználók és a hatóságok megismerhetik az egyes akkumulátorok jellemzőit.

A digitális eszköz plusz előnye lenne az akkumulátor-újrahasznosítás megkönnyítése. Ez csökkentené Európa függőségét a külső országokkal szemben, akik az akkumulátorgyártáshoz szükséges anyagok fő forrásai jelenleg – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink