Trend Akkumulátorkutató-intézetet alapítanak Debrecenben

Akkumulátorkutató-intézetet alapítanak Debrecenben

MTI/autopro.hu | 2024.03.08 08:23

Akkumulátorkutató-intézetet alapítanak Debrecenben

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora | Fotó: HUMDA

Akkumulátorkutató-intézet létrehozását jelentette be a Debreceni Egyetem rektora a HUMDA Zöld Életre Valók országos roadshow debreceni állomásának csütörtöki workshopján.

Hirdetés

Az intézmény sajtóközpontjának közleménye szerint Szilvássy Zoltán kulcskérdésnek nevezte az energiatermelést és -raktározást, és azt mondta, szorosan együttműködnek a városba települő ipari szereplőkkel, amit jól példáz, hogy az érkező akkumulátorgyártókkal megállapodtak egy egyetemi akkumulátorkutató-intézet felállításáról.

„Ez lehetőséget teremt majd arra, hogy a technológiai folyamatok indikátorai alapján segítsünk észlelni, ha a gyár területén kívül valami nem megfelelően történik, és közösen, a technológia átalakításával biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyük a termelésüket” - hangoztatta a rektor.

Hozzátette: az egyetem kutatócsoportjai és intézetei folyamatosan nyomon követik, hogy a városban növekvő ipari tevékenység milyen hatással van a levegőre, a talajra és a vízre, illetve, hogy mennyire hatékony a biodiverzitás megőrzése.

Ez az a négy pillér, amelyek monitorozásában szorosan együttműködnek - mutatott rá Szilvássy Zoltán megjegyezve: a rendszer célja, hogy fejlődjön az ipar, legyen termelés, zöldítés, megújuló energia és fenntarthatóság.

Ismeretterjesztő roadshow

Debrecenben a Kossuth téren március 10-éig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

A Zöld Életre Valók roadshow-hoz kapcsolódó szakmai workshopon mondott köszöntőjében a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy az intézmény számára stratégiai fontosságú terület a mobilitás és a kapcsolódó járműipar, amelynek hatékony támogatását évek óta az egyetemi szakemberekből és iparági partnerekből álló műszaki-informatikai kabinet segíti.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink